Bilde:

Det koster krefter å kjempe seg opp til cirka 200 høydemeter ved OP 247. I løpet av av året besøkte Offisersbladet grensejegere. Det er en av de meste lese sakene i 2024.

Offisersbladet 2024: Årets mest leste saker

Se oversikten over hvilke saker som engasjerte mest i 2024.

Året 2024 nærmer seg slutten. I løpet av året har vi opplevd en stor økning i trafikk til bfo.no, og Offisersbladets artikler sammenlignet med fjoråret. Vi takker for engasjement om Forsvaret og for at dere leser.

I denne artikkelen tar vi for oss de fem mest leste sakene på nettet til Offisersbladet i 2024.

Tallene for lesing er hentet 28. desember 2024.

NR 5: – Vi er helt avhengig av erfarent personell

Dette året tok Offisersbladet turen til Terningmoen for å få innsikt i hvordan Langtidsplanene for forsvarssektoren vil påvirke leiren. Der fortalte kaptein Maja Andersen (36) at det vil bli utfordrende å nå målene om vekst som ligger til grunn i langtidsplanen.

Kompanisjef og kaptein Maja Andersen (36).

– Vi er helt avhengig av erfarent personell for å få hjulene til å gå rundt. Det er utfordrende nok som det er her på Terningmoen, sa Andersen.

Sidevisninger (lesinger av saken): 4166

Les saken her

NR 4: SPK anker pensjonsdom: – Nok et dårlig signal til ansatte i Forsvaret

17. juni 2024 ble det kjent at Statens Pensjonskasse anket dommen fra Lagmannretten som ga blant andre Eirik Hansen medhold i at mer av tjenesten fra Sjøforsvaret, ved ATF-tillegg (vakt, øving og seiling), skulle gi opptjening til pensjon.

Leder i BFO Dag Stutlien (t.v.) og nestleder Lars Ullensvang var skuffet at SPK valgte å anke pensjonsdommen fra Lagmannsretten.


– Dommen fra lagmannsretten var klar og tydelig på at vakt- og fartøystjeneste skal gi opptjening til pensjon. At staten velger å anke dommen er nok et dårlig signal til ansatte i Forsvaret. I ytterste konsekvens kan det føre til at ansatte velger å slutte i Forsvaret, sa leder av Befalets Fellesorganisasjon Dag Stutlien.

Sidevisninger (lesinger av saken): 4198

Les saken her

NR 3: Helt på grensen mot Russland

– Vi har en alarmøvelse i overkant av et døgn hvor de har trent på å løse oppdrag rettet mot en krise- og krigssituasjon. De har vist at de kan bekjempe en mulig fiende, hvis det skulle være nødvendig.

Det sa sjef for Jarfjordkompaniet Lars Jørgen Fjellstad til Offisersbladet. Vi fulgte ferske grensejegere som gjennomfører førsteganstjenesten mot grensen til Russland.

Lars Jørgen Fjellstad er sjef for Jarfjordkompaniet.

Sidevisninger (lesinger av saken): 4792

Les saken her

NR 2: Gir slipp på bonusen

– Jeg håper Forsvaret klarer å beholde flere, men det er jeg ikke trygg på. For min del er det for seint, men det er mange andre i min situasjon som vurderer å slutte.

Det sa Mrov Saaid da vi møtte ham på skytebanen våren 2024.

– Jeg hadde aldri planer om å bli i Forsvaret for alltid. Jeg hadde likevel blitt i Forsvaret lenger hvis det ble lagt til rette for det, sier Saaid.

Mrov Saaid slutter tidligere i Forsvaret enn han hadde planlagt. Han valgte sivile studier framfor videre karriere i Forsvaret og mistet samtidig bonusen på flere hundretusen kroner.

Sidevisninger (lesinger av saken): 5896

Les saken her

NR 1: – Jeg er bekymret for risikoen vi tar

Den ubestridte «vinneren» av årets mest leste sak er intervjuet med Carina-Therese Vinterdal. Hun har forsket på hvorfor ansatte i Forsvaret vurderer å slutte.

– Uansett hvor mye vi vrir og vender på det må Forsvaret beholde sine ansatte og ansatte må være trent og rustet for oppgavene som blir pålagt – i fred, krise og krig.

Major Carina-Therese Vinterdal har forsket på hvorfor ansatte i Forsvaret vurderer å slutte.

– Det er her den politiske innsatsen må rettes. Fra mitt perspektiv står vi nå i en situasjon som vi kjenner igjen fra andre sektorer. Det er for høyt ambisjonsnivå, og med dagens bemanning klarer vi ikke å ta igjen etterslepet av oppgaver.

Det sa major Carina-Therese Vinterdal til Offisersbladet.

Sidevisninger (lesinger av saken): 9310

Les saken her