Offisersbladet: Årets mest leste saker

Vi teller ned til 2024 med en oversikt av hvilke saker som ble lest mest i Offisersbladet dette året.

Denne artikkelen vil oppdateres fram mot nyttår. God jul og nytt år til alle våre lesere.

Nummer 1

«Jeg forstår at min aldersgruppe må jobbe lenger og at vi sitter igjen med en dårligere pensjon enn tidligere – men det er mye rundt den nye pensjonsordningen jeg fortsatt sliter med å forstå».

Det sa Joakim Grønstrand ved Maritim helikopterving på Bardufoss. Han er langt fra alene om å være usikker på hva den nye pensjonsordningen vil bety for ansatte i Forsvaret. At den likevel blir dårligere for yngre aldersgrupper, som må jobbe lengre for en lavere pensjon, er likevel tydelig.

Grønstrand er tydelig på hva han mener blir konsekvensen av blant annet en dårligere pensjonsordning for ansatte i Forsvaret:

«Jeg opplever at Forsvaret blir en mindre attraktiv arbeidsplass når goder fjernes. Det er masse folk som slutter og det kommer til å bli krise framover.».

Les hele artikkelen som ble publisert i utgave 5 av Offisersbladet her.

Så langt har den rundt 3500 sidevisninger og går dermed inn på førsteplass over de mest leste sakene i år.

Nummer 2

«Det hadde ikke betydd noe om de ga meg ti ekstra lønnstrinn. Jeg hadde ikke fortsatt i den jobben i Forsvaret uansett».

Det sa Kenneth Johansen da Offisersbladet møtte ham og kollega Tor-Egil Westerås. De jobber begge ved Bjerkvik tekniske verksted og sluttet ved Luftvernbataljon ved Evenes flystasjon tidligere i år. Begge beskrev et stort arbeidspress og dårlige forutsetninger for å gjøre en god nok jobb ved 133 Luftving. Johansen jobbet også i perioder uten arbeidskontrakt.

Bekymret
Tor-Egil Westerås beskrev en arbeidssituasjon som er vanskelig ved Evenes flystasjon.

«Folk klarer og orker ikke lenger å levere på det avsindige tempoet det er lagt opp til og avdelingen tåler ikke et eneste sykefravær før det svekker strukturen i bataljonen»., fortalte Westerås.

Artikkelen som kan leses her, var publisert i utgave 6 av Offisersbladet. Så langt har den i overkant av 2800 sidevisninger.

Nummer 3

«Forsvaret har ett grunnleggende problem; et problem som gjennomsyrer hele organisasjonen: størrelsen. Forsvaret er rett og slett for lite: For få soldater, fartøyer, kjøretøy og fly.».

Det skrev Tormod Heier som er professor ved Stabsskolen ved Forsvarets høgskole i utgave seks av Offisersbladet. Harald Høiback, som er oberstløytnant og forskningssjef ved Forsvarets museer, fulgte opp med følgende analyse av Forsvarets problem, «Hverdagsløgnen»:

«Alle med ambisjoner forstår tidlig i karrieren at en vilje til å si sannheten, hele sannheten og kun sannheten også i viktige spørsmål, ikke vil få deg særlig langt, annet enn i geografisk forstand.».

Forside utgave 6 2023
Det var siste utgave i 2023 Harald Høiback og Tormod Heier kom med sin analyse av hva som er Forsvarets største problem.

I artikkelen som kan leses her, bidro også FrPs Christian Tybring-Gjedde med siner tanker.

Så langt har artikkelen rett i overkant av 2000 sidevisninger og går dermed inn på en trygg tredjeplass over de mest leste artiklene dette året.

Nummer 4

«Vi kaller nokså konsekvent inn dem som sannsynligvis har minst interesse av å bli i Forsvaret. Skal ny militær ordning fungere må vi begynne å rekruttere til spesialistordningen gjennom førstegangstjenesten. Forsvaret bør ikke se det som en oppgave å tilby selvrealisering på statens bekostning for plussvariantene i ungdomskullene».

Det var bare noe av det tidligere forsvarssjef Sverre Diesen sa til Offisersbladet tidligere i høst. Generalen (p) har fortsatt sterke meninger om innretningen av Forsvaret, og mener et større forsvar ikke nødvendigvis tjener norske interesser.

Utgave 5 2023
Intervjuet med tidligere forsvarssjef kan leses i utgave 5 2023 av Offisersbladet, og på nettet.

Intervjuet med Diesen kan leses i utgave 5 av Offisersbladet.

Lenken til hele intervjuet finner du her.

Artikkelen har per nå i overkant av 1500 sidevisninger.

Nummer 5

«Jeg tror ikke forsvarsansatte vil akseptere en relativ lav grunnlønn, en enda dårligere pensjon – samtidig som de opplever større arbeidsbelastning –særlig mye lenger. Det er på tide å ta signalet: Ikke ta livet av motivasjonen.»

I utgave 4 2023 av Offisersbladet sto lederartikkelen «Ikke ta livet av motivasjonen».

Det skrev redaktør i Offisersbladet Øyvind Førland Olsen i utgave 4 av Offisersbladet. Utdraget fra teksten er hentet fra det som omtales som en lederartikkel, der skribenten (redaktøren gir utrykk for utrykk for sitt syn i forbindelse med en gitt sak – i dette tilfellet arbeidsbetingelser i Forsvaret.

«Ikke ta livet av motivasjonen» har så langt 1400 sidevisninger (hvor mange som har klikket/åpnet artikkelen).