Artikkelen er oppdatert med begrunnelse for anke fra Statens pensjonskasse
– Dommen fra lagmannsretten var klar og tydelig på at vakt- og fartøystjeneste skal gi opptjening til pensjon. At staten velger å anke dommen er nok et dårlig signal til ansatte i Forsvaret. I ytterste konsekvens kan det føre til at ansatte velger å slutte i Forsvaret, sier Dag Stutlien.
Han ble idag (mandag 17. juni) informert om at Statens pensjonskasse anker dommen fra Gulating lagmannsrett.
Flere medier, blant annet TV2, melder nå også at staten vil anke dommen fra lagmannsretten.
Leder i BFO er redd for at anken gjør det vanskelig å nå målsettingene i Langtidsplanen til forsvarssektoren. Hvis ikke Forsvaret klarer å beholde flere enn i dag, vil det bli utfordrende å bemanne strukturen på en god nok måte. Det kan også bli vanskelig å ansette 4600 flere i Forsvaret som ligger til grunn i langtidsplanen, hvis ikke vakt, fartøytjeneste og øving gir opptjening til pensjon, mener Stutlien.
– Personellfiendtlig tilnærming
Nestleder i BFO, Lars Ullensvang, er også bekymret for konsekvensene ved at staten velger å anke.
– Regjeringen viser med handling hvordan de egentlig verdsetter de ansatte, til tross for at de selv omtaler personellet som Forsvarets viktigste ressurs. Stortinget har uttrykt at pensjonsspørsmålet må løses for å realisere langtidsplanen, men likevel velger altså regjeringen en personellfiendtlig tilnærming - og tror det vil bidra til å bemanne Forsvaret, sier Ullensvang.
Offisersbladet har vært i kontakt med Statens pensjonskasse (SPK) for kommentar. Overfor Offisersbladet blir det informert at det ikke kommer en begrunnelse på en eventuell anke før fristen for anke er utløpt.
«For generell»
Fristen for anke er midnatt mandag 17. juni.
Natt til tirsdag ble det endelig klart at SPK anker dommen:
– Vi mener dommen er for generell og bygger på feil rettslig grunnlag. Det er viktig å skille mellom pensjonsgivende inntekt i folketrygden, pensjonsgrunnlag i privat sektor og hva som er pensjonsgivende etter lov om Statens pensjonskasse, sier ier Rune H. Kristoffersen, juridisk direktør i SPK, ifølge en pressemelding
Forberedt på utfallet
Offisersbladet har tidligere intervjuet Eirik Hansen som pensjonerte seg i 2020, etter en lang karriere i Sjøforsvaret. Han fortalte da at han var forberedt på utfallet – at staten kunne komme til å anke. Han var part i saken som gikk over fire dager i Gulating lagmannsrett i april.
– Uavhengig av hva som skjer videre er dette en stor seier. Vi har blitt avspist med tanke på pensjon i Forsvaret over flere år, sa Hansen til Offisersbladet.
Forhandlingsleder i BFO Lars Omberg har fulgt saken til Hansen på vegne av BFO. Han er skuffet over at staten nå velger å anke.
– Vi har over flere år jobbet både juridisk og med Forsvaret for at ATF-tilleggene (vakt, øving og seiling, journ.anm) skal inkluderes i pensjonsgrunnlaget, sier Stutlien og fortsetter:
Les også: Pensjonsutbetalingen din kan bli høyere og du kan ha krav på å få tilbakebetalt pensjon
– Staten unner ikke de ansatte en anstendig pensjonsordning. Dette står i sterk kontrast til det som hevdes å være målsettingen i langtidsplanen om at mer av unntaksaktivitetene i Forsvaret skal være pensjonsgivende.
– Dette svekker tilliten og troverdigheten til at det er en reell vilje til å få dette på plass, sier Omberg.
NB! Anken skal nå behandles i Høyesteretts ankeutvalg. Det vil tidligst bli avklart om anken tas til følge eller nektes fremmet tidligst månedsskifte september oktober.