Svaret på det får han i midten av juni, da ankefristen utløper for staten.
Det kan ankes til Høyesterett, og de kan enten nekte anken fremmet eller så er det duket for enda en runde i retten.
– Uavhengig av hva som skjer videre er dette en stor seier. Vi har blitt avspist med tanke på pensjon i Forsvaret over flere år. At dommen var enstemmig er viktig for meg, det er viktig for de som tjenestegjør i dag, og det er viktig for de som vurderer å jobbe i Forsvaret i framtiden, sier Eirik Hansen (60) til Offisersbladet.
Han tror også dommen kan bidra til at Forsvaret kan vokse framover.
– Jeg er kjent med at mange har sagt at de ville slutte hvis lagmannsretten ikke konkluderte i vår favør. Nå håper jeg at flere velger å bli i Forsvaret og dommen gir et positivt signal om bedre betingelser og en langt bedre pensjon enn før, sier Hansen.
Betydelig mer utbetalt
Hansen sier at pensjonen hans øker betydelig som følge av dommen i Gulating lagmannsrett 16. mai.
– Jeg har ikke finregnet på det, men det betyr mye for økonomien. Det har til tider vært trangt økonomisk, men nå blir det mye bedre, sier Hansen som gikk av med pensjon i 2020.
Ifølge utregninger fra Befalets Fellesorganisasjon vil Hansen øke sin pensjon fra rundt 350.000 kroner i året med i overkant av 200. 000 kroner. I tillegg er han tilkjent saksomkostnader på 666.736 kroner som skal dekkes av staten ved Statens pensjonskasse (SPK).
Ifølge forhandlingsleder i Befalets Fellesorganisasjon Lars Omberg har dommen i lagmannsretten trolig stor betydning for tidligere og stadig tjenestegjørende ansatte i Forsvaret.
– Det er fortsatt noen ubesvarte spørsmål knyttet til hvilke følger dommen får for andre, understreker Omberg.
– For Hansen innebærer dommen en endring av pensjonsgrunnlaget som medfører at han nå får en pensjon han faktisk kan leve av, sier han.
– En solid dom
Dommen fra Gulating lagmannsrett 16. mai konkluderte at vakt og fartøystillegg er å anse som pensjonsgivende tillegg.
I dommen heter det blant annet at:
«Lagmannsretten er kommet til at fartøytillegg og vakttillegg er pensjonsgivende inntekt etter lov om Statens pensjonskasse § 11 første ledd og at Trygderettens vedtak i de to sakene er ugyldige.»
– Det er en solid og godt skrevet dom, sier advokat Oddvar Lindbekk i Norman & Co.
Han representerte Eirik Hansen under rettsaken i Gulating lagmannsrett.
Han viser til at lagmannsretten redegjør godt for både fakta og jus, og trekker frem at lagmannsretten slår fast at tilleggene var uløselig knyttet til stillingene og at tilleggene er fast knyttet til ordinær stilling. Videre ble det slått fast at tilleggene var forutsigbare og en fast del av lønnsordningen som ble opptjent regelmessig.
Vurderer dommen
Offisersbladet har også vært i kontakt med SPK med spørsmål om staten vil anke dommen.
– Vi har nettopp mottatt dommen, og vil sette oss grundig inn i den. SPK vil også ha en dialog med Regjeringsadvokaten, som er prosessfullmektig i saken, før det er aktuelt å besvare de konkrete spørsmålene du stiller, skriver juridisk direktør i Statens pensjonskasse, Rune Huse Kristoffersen til Offisersbladet.
– Jeg må berømme kona og ungene som til tider har vært mye alene, mens jeg har vært ute og seilt, sier Eirik Hansen.
Feiret seieren
For Hansen er nå et kapittel i Forsvaret over, og han sier at han endelig får den pensjonen han har krav på.
Til sammen har bergenseren som bor i Hønefoss, tjenestegjort 37 år og 11 måneder i Forsvaret. Hansen har åtte års tjeneste i marinen, blant annet om bord fregatt og nesten 20 år på kystvaktskipet KV Nordkapp der han blant annet var våpenteknisk offiser. Han anslår at han har rundt 4500 seilignsdøgn til sammen.
– Jeg må berømme kona og ungene som til tider har vært mye alene, mens jeg har vært ute og seilt. Kona har fortalt meg at hun av og til ville ringe meg da jeg var på sjøen og si: «Nå er det nok!».
– Hun gjorde aldri det, sier Hansen og smiler.
– Har du rukket å feire dommen fra lagmannsretten?
– Det ble blåskjell og champagne med kona og en venn da dommen ble kjent. På 17. mai ble jeg mottatt som helt da vi markerte nasjonaldagen på KV Bjørnøya, sier Hansen.