Bilde:

– Staans! Mrov Saaid gir tydelige ordre til soldatene på skytebanen. Snart slutter 25-åringen i Forsvaret.

Gir slipp på bonusen

Mrov Saaid slutter tidligere i Forsvaret enn han hadde
planlagt. Nå skal han studere og mister samtidig bonusen på flere hundretusen kroner.

«Ti skudd på to minutter! Magasin i - lad våpen!»

Troppssersjant Mrov Saaid (25) gir ordre før soldatene i tropp 2 fra Huseby leir finner stillingen og sikter seg inn mot målskiva 200 meter unna.

Så lyder skuddene, først tett i tett, før det gradvis stilner.

«Staaans! Tøm våpen – kontroller.»

– Bestått Aarvåg, sier Saaid mens han inspiserer en digital gjengivelse av en målskive.

Den viser treffene til soldatene.

– Jeg hadde nerver på første skudd, repliserer Aarvåg

– Men likevel var det innafor, sier Saaid, mens han beveger seg til neste soldat. Så er det neste gruppe som skal prøve seg på det militære dugleigsmerket.

Av 20 soldater fikk 19 bestått på første forsøk.

– Nå kan neste gjeng gjøre seg klare, sier Saaid.

SLUTTER I SOMMER

Det nærmer seg slutten på Saaids tid i Forsvaret.

Snart må noen andre ta seg utdannelsen av vernepliktige soldater ved Huseby leir i Oslo. 25-åringen forklarer hvorfor han velger å si farvel til Forsvaret, kollegaene og det gode samholdet.

Saaid har tjenestegjort i Forsvaret i snart syv år til sammen. De to siste årene har han vært

i Huseby leir. Nå føler han seg tvunget til å slutte. Karrieren han er forespeilet er å fortsette i stillingen på T-35 kontrakt, uten muligheter for avansement.

«Jeg håper Forsvaret klarer å beholde flere, men det er jeg ikke trygg på. For min del er det for seint, men det er mange andre i min situasjon som vurderer å slutte.». Mrov Saaid (25)

Det er ikke noe alternativ: Belastningen har blitt for stor, og ifølge Saaid jobber han rundt to årsverk, eller rundt 80 timer i uka, øvelser og vakter inkludert.

– Det som holdt meg igjen fra å slutte var bonusen. På de 2,5 årene så har jeg bidratt til at rundt 600 vernepliktige har fullført førstegangstjenesten i kompaniet mitt, sier Saaid.

For å ha mulighet til å få en mindre belastende jobb med færre øvelser og helgearbeid, må han over til T-60 kontrakt. Da går han glipp av bonusen.

– Systemet for uttak av bonus har blitt endret, og det har blitt mye mer rigid enn det var tidligere. Jeg synes ikke Forsvaret verdsetter den kompetansen jeg eller andre med min bakgrunn har. For min del er det for seint, men det er mange andre i min situasjon som vurderer å slutte.

–Jeg håper Forsvaret klarer å beholde flere, men det er jeg ikke trygg på, sier Saaid.

Bilde:

– Jeg hadde aldri planer om å bli i Forsvaret for alltid. Jeg hadde likevel blitt i Forsvaret lenger hvis det ble lagt til rette for det, sier Saaid.

VIL STUDERE LOGISTIKK

I august skal Saaid studere. 25-åringen begynner ved Høyskolen Kristiania der han tar en bachelor i logistikk og supply chain management. Han går da uansett glipp av bonusen som venter ham på 8G (grunnbeløpet i Folketrygden). Det tilsvarer rundt 992.000 kroner.

For å få utbetalingen måtte han stå nesten åtte år til. Først da han kan ta med seg resten av bonusutbetalingen ved å fullføre T-35 kontrakten.

– På grunn av fast grad kan jeg ikke fortsette som troppsjersant til høsten. Det neste opprykket for meg er sersjants grad. For å få dette opprykket må jeg gi avkall på alt av bonus i framtiden. Dersom jeg ikke gir avkall på bonus da må jeg bli værende på mitt nivå fram til jeg er 35 år.

– Det gir verken utdanningsmuligheter eller en sjanse for avansement i Forsvaret, forklarer Saaid.

– For min del blir T-35 og T-60 da valget mellom to onder, få karrierestopp eller miste én million kroner.

Saaid sier at det var riktig for ham å slutte i Forsvaret nå, selv om han taper på det ved at bonusen uteblir.

– Jeg hadde aldri planer om å bli i Forsvaret for alltid. Jeg hadde likevel blitt i Forsvaret lenger hvis det ble lagt til rette for det. Jeg tror Forsvaret må bli flinkere til å se den enkelte ansatte og erkjenne hvor viktig det er med kompetanse – særlig når Forsvaret skal vokse.

MÅ VERDSETTE KOMPETANSE

Ifølge Saaid er det få insentiver for å gå over fra T-35 til T-60 da det innebærer at ansatte som er i lignende situasjon som ham, må si ifra seg den framtidige bonusen.

Saaid etterlyser at Forsvaret i større grad verdsetter kompetansen og erfaringen spesialistene har tilegnet seg gjennom yrket.

– Jeg er bekymret for at Forsvaret bare fokuserer på å fylle stillinger og ikke nok på den verdifulle erfaringen til de ansatte. «Å tvinge» erfarent befal til å si fra seg bonuser for å ha sersjantsgrad er en kostbar praksis, og det kan føre til at verdifull erfaring går tapt. Mange av disse ansatte har tjenestegjort i årevis og besitter uvurderlig kompetanse som Forsvaret trenger, sier han.

Han mener at situasjonene der personell i Forsvaret slutter, er enda mer alvorlig som følge av krigen i Ukraina og en mer usikker sikkerhetspolitisk situasjon.

– Da kan vi ikke «straffe» de som ønsker å bidra mer, sier han.

Bilde:

Leder i BFO Dag Stutlien ser fram til behandlingen av pensjonssaken i Høyesterett (Foto: Øyvind Førland Olsen/Offisersbladet).

IKKE ALENE OM Å SLUTTE

Offisersbladet har tidligere satt søkelyset på unge ansatte som velger å slutte i Forsvaret.

I fjor var det 482 i OR-søylen (spesialistene) som sluttet i Forsvaret. I år blir Saaid et tall i statistikken av ansatte som slutter før de når pensjonsalder.

Ifølge leder i Befalets Fellesorganisasjon (BFO), Dag Stutlien, bør Forsvaret være villig til å strekke seg lenger for å beholde flere spesialister.

«Alle som vil bør få utbetalt bonusen de har opparbeidet seg og fortsette på T60-kontrakt.». Dag Stutlien, leder av BFO

At langtidsplanen for Forsvaret legger opp til at Forsvaret skal vokse med rundt 4600 ansatte, gjør behovet tiltak for å beholde personell enda viktigere, sier Stutlien

– Det gir ingen mening å betale folk for å slutte, og BFO har vært imot denne ordningen med sluttbonuser fra starten av, sier Stutlien og sikter til de som står på T-35 kontrakt.

– Alle som vil bør få utbetalt bonusen de har opparbeidet seg og fortsette på T60- kontrakt, sier Stutlien og viser til at utregningen da gjøres på bakgrunn av tjenestetid i Forsvaret.

Da er tanken at man skal få utbetalt det man har til gode, men ennå ikke fått utbetalt med bakgrunn i tjenestetid under T-35.

BØR AVVIKLE T-35

I et høringsinnspill til Langtidsplanen for forsvarssektoren var det ett av budskapene til BFO, som et tiltak for å beholde langt flere enn det Forsvaret klarer i dag:

«Stortinget har gjennom forvarsloven etablert ordningen med T-35, det er dermed Stortinget som kan gjøre om på dette. Det er den enkleste måten å sikre tilsetting på T-60 med bonus til alle. Et viktig tiltak for å endre en etablert opplevelse blant de yngre årskullene, om at Forsvaret er mer enn et midlertidig oppholdssted, er å fjerne den avgangsstimulerende aldersgrensen T-35. BFO foreslår videre å avvikle T-35 i sin helhet og tilsette alle på T-60 med evt bonusutbetaling».

FØLER SEG IKKE VERDSATT

Ifølge Saaid opplever ikke at Forsvaret verdsetter erfaringen han har fått i Forsvaret.

– Befal med realkompetanse gjennom praktisk erfaring, kan være like verdifulle som de som har gått gjennom de mer tradisjonelle utdanningsveiene. Det nåværende systemet legger lite vekt på individuell tilpasning, sier Saaid.

25-åringen sier han ville risikert å få en karrierestopp i Forsvaret ved å fortsette. Yngre ansatte ville rykke forbi, mens han ble på stedet hvil.

– Ansatte på T-60 kontrakt har graden og utdanningsmuligheter i Forsvaret. De har ikke nødvendigvis realkompetanse. Hvis jeg hadde fortsatt i Forsvaret, ville jeg havne i en situasjon der mine nærmeste ledere på troppsnivå er yngre og har mindre erfaring enn meg, sier Saaid.

FÅ FULLFØRER T-35

En rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt fra 2021, konkluderer med at det er høy «turnover» blant spesialistene. Til tross for at én av tre i undersøkelsen svarte at de ville fullføre T-35-kontrakten, og dermed få full utbetaling av bonusen, er det en av ti spesialister som sto kontrakten ut.

«Til tross for bonusen er det få som fortsetter i jobben lenge nok til å få den utbetalt. Erfaringstall fra Forsvaret viser at mange spesialister slutter i alderen 22–24 år. Dette fører til slitasje på utdannings- og opplæringsinstitusjoner, vakanser og for lavt kompetanse og erfaringsnivå i de operative avdelingene», heter det i rapporten «Ny bonusordning for T35-personell – et frempek på muligheter og utfordringer».

– STÅTIDEN HAR ØKT «SIGNIFIKANT»

– T-35 kontrakter ble etablert i en tid der Forsvaret skulle bygges ned, og man var bekymret for at for mange stod for lenge.

Det skriver HR-direktør i Forsvaret Cecilie Heuch til Offisersbladet.

Hun sier at situasjonen nå har endret seg, og at de siste to årene har Forsvaret stort sett bare tilbudt T-60 tilsetting.

– En positiv effekt av at flere har signert T-60 i stedet for T-35 er at i 2022, 2023 og 2024 er tallene på ståtid for de unge økt signifikant, skriver Heuch.

Heuch viser til at virksomhetsplanen til Forsvaret har flere punkter for å beholde personellet i Forsvaret som hun lister opp:

  • Lønnspolitikk (de unge ble prioritert i mellomoppgjøret)
  • Lederutdanning og medarbeiderutvikling
  • Økte utdanningskvoter
  • Akkreditering av fagkurs
  • Mulighet for å søke stipend

– I tillegg så handler det også om rammene rundt som det også jobbes med, blant annet boforhold, mulighet for å øve og trene mer og tilgjengelig operativt materiell med mer, skriver hun.

På spørsmål om det kan være aktuelt å følge leder i BFOs oppfordring om å betale ut bonus de på T-35 har opparbeidet seg, for å få flere over på T-60, svarer hun følgende:

– Det er mange hensyn å ta her. Vi arbeider med å finne gode løsninger for den enkelte ansatte og Forsvaret som arbeidsgiver.

Bilde:

Mrov Saaid instruerer Johanne Storsletten da hun tørrtrener før hun prøver seg på dugleiksmerket på nytt. – Dette kommer til å gå bra, forsikrer Saaid.

– DU SKYTER ALENE

«Staans», roper Saaid idet siste smell lyder på Løvenskiold skytebane i Bærum kommune.

– Det er noen som er veldig er gode, og andre som ikke er like gode. For å bli bedre er det viktig å tørrtrene; å trene på avtrekk.

– Det gjør jeg og det er viktig at de vernepliktige soldatene også gjør, sier Saaid.

På skytebanen sammenligner soldatene resultatene etter dagens skyting. Det er smil og latter, og omfavnelser. Det er bare ei som ennå ikke har fått nok poeng for dugleigsmerke i bronsje.

– Du skyter alene. Pust inn. Ta det rolig, sier Saaid, samtidig som Johanne Storsletten finner stillingen og sikter seg inn mot skiva.

Bak henne er medsoldatene stimlet sammen og følger med på den unge soldaten.

MÅ HÅNDTERE STRESS

«Å skjerme dem fra slike situasjoner ville ikke tjene dem godt i det lange løp, da stress og press er en uunngåelig del av livet. Da er det ikke bare viktig å lære dem å «ta grop», men også ta kontroll og styring på livet sitt», forklarer Saaid.

Storsletten er tydelig stresset, men finner fram til stillingen. Straks starter testen på nytt – nå med all oppmerksomheten rettet mot henne.

– Er du klar?

– Ja!

– Dette kommer til å gå bra, forsikrer Saaid like før første avtrekk i en skuddserie.

Så er det over. Saaid studerer målskiva og konkluderer:

– 170 poeng. Du gikk opp fra 146 poeng, sier troppssersjanten.

Det er mer enn godt nok for Storsletten som har skutt seg over kravet for godkjent merke på 150 poeng.

Alle 36 soldatene har skutt seg godkjent til Dugleigsmerke i bronsje. Neste skyteøvelse for soldatene er presisjonstesten.

Bilde:

– Det er noen som er veldig er gode, og andre som ikke er like gode. For å bli bedre er det viktig å tørrtrene; å trene på avtrekk, sier Saaid.

Bilde:

Johanne Storsletten har skutt seg til godkjent Dugleiksmerke, og blir gratulert av medsoldatene.

Bilde:

Mrov Saaid gjør utregninger etter skyteserien.

SLUTT I FORSVARET

For Saaid er det ikke mange turer til skytebanen eller feltdøgn som gjenstår. Det er snart et tilbakelagt kapittel for korporalen (OR4). Uniformen og våpenet skal leveres inn.

Å være soldat har vært identiteten til Saaid og det er viktig for ham å understreke hva kollegene i Forsvaret har betydd for ham.

– Jeg er veldig takknemlig for alle de fantastiske menneskene jeg har hatt gleden av å samarbeide med.

– Det er vemodig å forlate Forsvaret. Det har vært givende å jobbe med gode kolleger, å se utviklingen til soldatene som jeg hatt ansvaret for, sier Saaid.

Om noen måneder venter skolebenken Saaid.

Kommer du til å savne jobben i Forsvaret?

– Det er vemodig å forlate Forsvaret. Det har vært givende å jobbe med gode kolleger, å se utviklingen til soldatene som jeg hatt ansvaret for – fra de kom inn ferske fra rekrutten til at de har tilegnet seg kunnskap og ferdigheter.

– Å være en del av det kommer jeg til å savne.

Epilog:

I mai ble det klart at Saaid hadde tilstrekkelig realkompetanse til å få opprykk til sersjant. Det forutsatte at han skrev under på T-60 kontrakt som har virkning fra 1. august. Ifølge Saaid var det 35 i Hæren som fikk dette tilbudet. Likevel står Saaid ved valget om å slutte i Forsvaret:

– Hvis jeg en gang i framtiden igjen ønsker å jobbe i Forsvaret, da blir jeg ansatt på T-60 uansett. Derfor blir det ulogisk ikke å signere. Jeg anser dette (opprykket) som en anerkjennelse av min kompetanse og fin avslutning på karrieren, sier han.

PS! Denne artikkelen er også publisert i utgave 2 2024 av Offisersbladet.