Regjeringen ved forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp), statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum varsler et «historisk» forsvarsløft gjennom langtidsplanen.
Bilde:

Regjeringen ved forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp), statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum varsler et «historisk» forsvarsløft gjennom langtidsplanen.

Lover tre prosent på Forsvaret i 2036

Regjeringen varsler styrking av Forsvaret som vil løfte forsvarsbudsjettet til langt over Nato-kravet.

Regjeringen vil styrke Forsvaret med flere titalls milliarder kroner ekstra i løpet av de neste 12 årene. I tillegg skal det bli 4600 flere ansatte, fem fregatter og fem ubåter som et minimum. I tillegg det opprettes to nye brigader, i Finnmark og på Østlandet.

Det er bare deler av det regjeringen legger opp til gjennom langtidsplanen for Forsvaret som vil løfte forsvarsbudsjettet til rundt tre prosent av bruttonasjonalprodukt (BNP) innen 2036.

Mangler i Forsvaret

Ifølge statsminister Jonas Gahr Støre er det manglene i Forsvaret, tillegg til en forverret sikkerhetspolitisk situasjon, som gjør det helt nødvendig med et «historisk løft» for Forsvaret.

– Det er mer uro og mer alvor rundt landet vårt. Vi har også store behov og mangler i Forsvaret, sa Støre under pressekonferansen om bord kystvaktskipet KV Bjørnøya som lå til kai i Oslo.

Fra et forsvarsbudsjett på rett i underkant av 100 milliarder kroner i 2024, skal det løftes til mer enn 160 milliarder kroner i 2036, ifølge regjeringen.

Bilde:

Bjørn Arild Gram sier at det blir viktig å rekruttere, utdanne og beholde ansatte for å få effekt ut av pengene til Forsvaret.

4600 flere ansatte

– Vi har jo varslet veldig store budsjettøkninger allerede neste måned, og det vil også følges opp neste år med det første store løftet, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram til Offisersbladet.

– Det er et veldig tydelig signal på at vi vil følge opp langtidsplanen, fortsetter Gram som viser til at det blir viktig å rekruttere, utdanne og beholde flere ansatte i Forsvaret framover.

I tillegg til at Forsvaret skal ta inn drøyt 4000 flere i førstegangstjenesten, skal det bli langt flere fast ansatte.

Hvordan skal Forsvaret være konkurransedyktige nok til at det blir 4600 flere ansatte, slik langtidsplanen legger opp til?

– Det er nøkkelen til at vi lykkes. Det er bra med materiell og bygg, men har du ikke folkene du trenger så får du ikke den effekten som er nødvendig. Vi har tatt maks inntak ved krigsskolene og det tallet må ytterligere opp, sier Gram og viser til utdanningen av offiserer.

– Det må være større inntak på befalsutdanningene, og vi må forbedre standarden på kvarter og bolig, og bygge mer.

Kan ikke tidfeste en løsning

Forsvarsministeren sier han jobber tett med arbeidstakerorganisasjoner i forbindelse med både pensjonsordningen for Forsvaret, samt tiltak knyttet til lønn og insentiver. Offisersbladet har tidligere satt søkelyset på personellflukten av unge ansatte i Forsvaret, som blant annet skyldes arbeidsbelastning og misnøye med lønn og insentiver.

I tillegg har pensjonsordningen blitt dårlig mottatt av ansatte i Forsvaret

I fellesskap må vi gjøre Forsvaret til en enda mer attraktiv arbeidsplass, sier Gram.

– Hvorfor et det ikke pekt på lønn og insentiver i langtidsplanen, og når blir det pensjonsopptjening på variable tillegg?

Les også: Vil teste ut pensjon på variable tillegg

– Dette er et partsarbeid og ikke noe som behandles i Stortinget. Vi har kommet langt i dette arbeidet - ikke minst i forbindelse med lønns og insentivprosjektet som har lagt grunnlaget for at vi finner gode løsninger, sier Gram.

Han sier at det ikke er mulig å tidfeste når det kan pensjonsopptjening på variable tillegg.

– Arbeidet med dette gjør vi i fellesskap - arbeidsgiver og arbeidstaker og det er vårt felles ansvar å få til, sier Gram.

Etterlyser tiltak

Nestleder i Befalets Fellesorganisasjon Lars Ullensvang er positiv til at regjeringen ønsker å styrke Forsvaret i tiden framover. Han peker blant annet på satsingen innenfor EBA (eiendom, bygg og anlegg), samt at regjeringen legger opp til at Forsvaret skal få økt handlefrihet innenfor personell- og kompetanseområdet.

Lars Ullensvang er nestleder i Befalets Fellesorganisasjon.

– Både langtidsplanen og forsvarsministeren peker på viktigheten av partssamarbeidet og at de gode løsningene finnes mellom partene. Her skal BFO fortsette å bidra konstruktivt, sier Ullensvang og fortsetter:

– En av utfordringene BFO har påpekt over tid, er at Forsvaret trenger flere folk. Ikke minst må vi beholde de vi har. Regjeringen legger derfor gledelig opp til at vi skal utdanne flere.

Ullensvang mener imidlertid at det haster å komme med konkrete tiltak for å beholde flere ansatte i Forsvaret, noe han savner i langtidsplanen.

– Pensjonsopptjening på variable tillegg fra 1.1.2020 er en lavthengende frukt, som utvilsomt burde komme på plass raskt, sier Ullensvang.

Les også:

Hvor er tiltakene mot personellflukten?

Personellflukt i det danske forsvaret

Skal bruke to prosent på forsvar

To prosent til forsvar: Les tillitsvalgtes forslag for å få effekt ut av pengene