Lønn, tillegg, kompensasjon og reise
Regelverk rundt lønn, tillegg, kompensasjon og reise
Lønn
For ansatte i Forsvaret er lønnen din regulert i Hovedtariffavtalen i Staten. Avtalen regulerer bestemmelser bl.a. om lønn, godtgjøringer, lokale forhandlinger og pensjon. I tillegg til Hovedtariffavtalen i Staten er det en rekke særavtaler som både gjelder personell som jobber i Staten og Forsvaret.
Lønnstillegg
I Forsvaret har vi en rekke lønnstillegg, og dermed også særavtaler som som beskriver og regulerer dette:
Arbeidstidsavtale for Forsvaret (ATF) - Særavtale som regulerer tillegg som bl.a. vakt, øving og fartøytjeneste i Forsvaret.
Kompensasjonsavtalen - Særavtale om bl.a. ulempe- og risikokompensasjon for Forsvaret.
Relevant regelverk lønn/tillegg
-
Hovedtariffavtalen i Staten (HTA)
Tariffavtale for Statsansatte med bestemmelser blant annet om lønn og godtgjøringer, lokale forhandlinger, arbeidstid og pensjon. -
Hovedavtalen i staten med tilpasningsavtale for Forsvaret HA/TA (HATA 2023)
-
Arbeidstidsbestemmelser for Forsvaret (ATF)
Særavtale for Forsvaret om arbeidstidsbestemmelser. -
Protokoll Arbeidstidsbestemmelser for Forsvaret
-
Iverksettingsskriv ATF
Når avtalen settes i kraft, involverte parter og hva er partene enig i. -
Særavtale for ledende personell i Forsvaret (lederlønnsavtalen)
Avtale om personell og stillinger som er omfattende av ledendelønnsordningen, økonomiske vilkår for ledere, oversikt over omfattende stillinger med tilhørende ledendeavlønning. -
Særavtale for ledende personell i Forsvaret
Gjeldende satser ( Fra og med 2023) for personell og stillinger som er omfattende av ledendelønnsordningen, økonomiske vilkår for ledere, oversikt over omfattende stillinger med tilhørende ledendeavlønning.
-
Avtale om særskilt sikringsbestemmelse
Denne særskilte sikringsbestemmelsen er gjeldende for beordring og disponering mellom DIF og internt i DIF, der det ikke er reflektert i lokal lønnspolicy.
Relevant regelverk kompensasjon/reise
-
Kompensasjonsavtalen
Særavtale om merutgiftsdekning, ulempe- og risikokompensasjon for Forsvaret. Avtalen skal blant annet dekke et behov for incentiver spesielt rettet mot flytting og pendling, for å stimulere til rett kompetanse på rett sted til rett tid, samt å imøtekomme den ansattes behov for balanse mellom arbeids- og familieliv.
-
Iverksettingsskriv kompensasjonsavtalen
-
Fredsregulativet
Regulativet omhandler godtgjøringer til personell som ikke er ansatt i Forsvaret i forbindelse med tjeneste og utdanning i Norge og i utlandet. Regulativet omfatter også andre års militære lærlinger og vernepliktige akademikere (VA).
Regulativet gjelder ikke for ansatte i Forsvaret som kalles inn eller beordres til repetisjonstjeneste, heimevernstjeneste eller ekstraordinær tjeneste. Disse kompenseres i henhold til Arbeidstidsavtale for Forsvaret (ATF)
-
Reiseavtaler i og utenfor Norge
Side med lenker til reiseavtale innenlands, reiseavtale utenlands, satser og kostgodtgjørelse.
Lønnsbegreper og lønnstabell
Det kan være flere ukjente begrep i første møte med en lønnstabell. Flere av disse begrepene går også igjen på lønnslippen din.
- Lønnsplan: Et samlebegrep for lønnstabell, lønnsstiger og oversikt over de ulike stillingskoder i Staten. Lønnsplan angir i tillegg minstelønn for alle stillingskoder.
- Stillingsansiennitet (Nytt fra 1. mai 2022): Stillingsansiennitet angir hvor lenge en person har vært tilsatt i aktuell stillingskode.
- Lønnsstigene (Nytt fra 1 mai. 2022): I det nye statlige lønnssystemet med virkning fra 1. mai 2022 er det etablert to lønnsstiger til erstatning for de tidligere 39 lønnsrammene. Alle stillingskoder som tidligere var tilknyttet en lønnsramme er nå plassert i en lønnsstige. Lønnsstigene angir årlig prosentvis automatisk lønnsøkning. Kort stige gir 1,1 % årlig økning i lønn i inntil 10 år. Lang stige gir 1,1 % årlig økning i inntil de 10 første år, deretter 0,55% i inntil 6 år.
- Lønnstrinn: Lønnstrinnet henviser til lønnstabellene som er fremforhandlet mellom staten og arbeidstakerorganisasjonene. Normalt gis det årlig et sentralt tillegg som gir alle medlemmer en økning av verdien på alle lønnstrinn.
Hva består inntekten din av?
Det kan være greit å skille på lønn, tillegg og inntekt;
Grunnlønn: Et mål på din militære grad, din realkompetanse, stillingens lønnsplassering, vår forhandlingsvilje og evne, samt arbeidsgivers tilbud.
Alt dette påvirker lønnstrinnet ditt, altså den pensjonsgivende delen av din inntekt.
Det kalles også gjerne grunnlønn - og den får du uansett utbetalt hver måned så lenge du er ansatt.
Tillegg: Tillegg er gjerne aktivitetsbasert og/eller risikobasert. Er du på øvelse, på vakt eller jobber overtid er dette tillegg (ATF) som bidrar til å øke din inntekt. Er du flyver, redningsmann, på fartøy, eksplosivrydder eller gjør annet særlig risikofylt arbeid kan du motta tillegg for dette (kompensasjonsavtalen).
Grunnlønn pluss tillegg utgjør dermed din totale inntekt (lønn).