Sjef Forsvarsstaben Ingrid Gjerde holdt et foredrag under den nordiske konferansen der Befalets Fellesorganisasjon er vert. Her er hun sammen med leder av BFO Dag Stutlien.
Bilde:

Sjef Forsvarsstaben Ingrid Gjerde holdt et foredrag under den nordiske konferansen der Befalets Fellesorganisasjon er vert. Her er hun sammen med leder av BFO Dag Stutlien.

BFO arrangerer nordisk konferanse

Fagforeninger for militært personell i Norden er samlet på Oscarsborg for å styrke samarbeidet på tvers av landegrensene.

Tidligere i år var de samlet i Brussel.

Nå har i overkant av 20 representanter for militære fagforeninger fra Danmark, Finland, Norge og Sverige reist til Østlandet, nærmere bestemt Oscarsborg festning, for å dele erfaringer og styrke samarbeidet på tvers av landegrensene.

Samlingen går over tre dager, fra 25.- 27. september.

Under første dag gjestet sjef Forsvarsstaben generalløytnant Ingrid Gjerde, konferansen.

Gjerde holdt et foredrag ved Forsvarsmuseet i Oslo, og fortalte om arbeidet med langtidsplanen for forsvarssektoren og den anspente sikkerhetspolitiske situasjon.

Ønsker mer kompetanse

– Verden har blitt farligere, og situasjonen er minst like utfordrende for Norge som under den kalde krigen, sa Gjerde under foredraget.

I tillegg til behovet for bedre situasjonsforståelse og mer luftvern, viser Gjerde til at Forsvarets kanskje største utfordring framover blir å beholde personell.

– Vi trenger mer personell, vi trenger mer kompetanse og mer spesialisert kompetanse, fortsatte Gjerde som mente at det var store muligheter for et tettere nordisk samarbeid, særlig i forbindelse med anskaffelser av militært materiell.

Overfor Offisersbladet har Gjerde tidligere uttalt at mangelen på kompetanse på enkelte områder er «bekymringsfullt».

Mister ansatte

Norge er imidlertid ikke alene om å miste ansatte før de går av med pensjon.

Danmark har også store utfordringer med å beholde personell, til tross for at det danske forsvaret er blitt tilført titalls ekstra milliarder danske kroner.

I fjor sluttet 1606 i det danske forsvaret, og antallet i 2022 var enda høyere. Da valgte 1769 ansatte å slutte. Det danske forsvaret er på rundt 22.000 ansatte, der en fjerdedel er sivilt tilsatte.

Les også: Personellflukt i det danske forsvaret

Tallene er enda større enn for Forsvaret der rundt 700 sluttet ved tilfeldig avgang i fjor.

Nordisk Offisersallianse (NOA)

Hva er NOA?

NOA står for Nordic Officers Alliance. Det er en sammenslutning av fagforeningene i de nordiske landene, inkludert Norge, Danmark, Sverige og Finland.

Hva er formålet med NOA?


Formålet med NOA er å fremme samarbeid, utveksling av kunnskap og felles interesser blant militært personell i de nordiske landene. Gjennom regelmessige møter og diskusjoner jobber NOA for å styrke forsvarsevnen.

Medlemsorganisasjonene

  • Befalets Fellesorganisasjon (NOR)
  • Norges Offisers- og spesialistforbund (NOR)
  • Hovedorganisationen af Officerer (DNK)
  • Officersförbundet (SWE)
  • Päällystöliitto (FIN)
  • Upseeriliitto (FIN)