– Forsvaret har ikke noe alternativ enn til å lykkes (med oppbemanningen journ. anm). Forventningene er store internt i Forsvaret, den er stor i samfunnet og den er stor på politisk nivå, sier tidligere forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen til Offisersbladet.
Den pensjonerte admiralen var en av deltagerne under en paneldebatt under Arendalsuka. På dagsorden var hvordan Forsvaret skal klare å oppbemanne i sterk konkurranse med andre arbeidsgivere.
Bruun-Hanssen peker på at det er viktig å forhindre at like mange slutter som tidligere år. Hvis ikke Forsvarets klarer å forhindre tilfeldig avgang, blir det vanskelig å nå målsettingen om 4600 flere ansatte frem mot 2036.
Mister for mange
– Hvis vi mister 800 ansatte hvert år, da får vi ingen endring. Og uten endring får vi ikke bygget opp avdelingene som beskrevet i langtidsplanen. Uten økte årsverk vil vi ikke klare å omsette de store investeringsplanene som ligger der (i langtidsplanen). I realiteten ender vi da opp med at forsvarssjefen ikke vil klare å realisere de målsettingene som ligger i langtidsplanen.
– Hvis vi ikke tørr å kalle det en krise kommer vi ikke til å bruke kraftfulle nok tiltak til å realisere langtidsplanen, sa Bruun-Hanssen under debatten.
Leder i BFO Dag Stutlien (t.h.) deltok i en paneldebatt og personellsituasjonen i Forsvaret. Her er han i samtale med nestleder Lars Ullensvang.
Offisersbladet har tidligere satt søkelyset på personellflukten i Forsvaret. Totalt var det 695 ansatte som fant noe annet å gjøre utenfor Forsvaret i 2023. Året før var det 826 som forlot Forsvaret ved tilfeldig avgang.
Les også: Forsvaret mister hundrevis av unge ansatte
Leder i BFO Dag Stutlien er bekymret for hvor mange erfarne ansatte Forsvaret mister. Han omtaler at Forsvaret står i en kompetansekrise.
– Vi mister mange folk med høy kompetanse som har 15-20 års erfaring i Forsvaret, og Forsvaret har investert mye i dette personellet. Vi mister dem til andre arbeidsgivere fordi Forsvaret ikke er attraktivt nok, sa Stutlien under debatten.
Opptatt av pensjon
Ifølge Stutlien er det også viktig å sikre ansatte i Forsvaret en god pensjon, og gjøre mer av inntekten pensjonsgivende.
– Uansett hvor jeg reiser i Forsvaret, og om jeg snakker med en 22-åring eller en på 55 år, er de opptatt av pensjon, enten det handler om pensjon på variable tillegg, pensjonsalder eller avkortning på én G (grunnbeløpet i folketrygden).
– Vi er nødt til å sette ting på pause i ti år, sa Stutlien og siktet til den nye pensjonsordningen i Forsvaret:
– Hvis ikke blir det helt krise.
Les også: SPK anker pensjonsdom: – Nok et dårlig signal til ansatte i Forsvaret