Forsvarssjefen til Offisersbladet: – Vi har tatt en kalkulert risiko

Det haster å styrke Forsvaret, sier forsvarssjef Eirik Kristoffersen.

Foto: Aleksander Sylte/Forsvaret

– Russland har en krigsøkonomi nå, og i tillegg får de materiell fra blant andre Nord-Korea og Iran. Estimatene i 2022 var at det ville ta 5-10 år å gjenoppbygge det de har tapt og mistet i Ukraina. Nå er estimatet 3-5 år.

Det sier forsvarssjef Eirik Kristoffersen til Offisersbladet.

Under et seminar i regi av Militært kvinnelig nettverk, fortalte forsvarssjefen at det hastet å styrke Forsvaret i tråd med anbefalingene i hans fagmilitære råd.

Overfor Offisersbladet utdyper han sin bekymring.

Alle andre investerer

– For det første har vi tatt en kalkulert risiko. Vi har tatt materiell fra egne lagre og donert til Ukraina. Det var mer behov for det i Ukraina enn i våre lagre og Russland var også opptatt av krigen i Ukraina. Russland har vist evne og vilje til å angripe et naboland, sier Kristoffersen og fortsetter:

– Da må vi anskaffe det som har blitt donert for at vi skal være på det nivået vi var på før 24. februar (2022), og vi må bygge opp det Forsvaret som ligger til grunn i langtidsplanen i en periode hvor alle andre også investerer i forsvar, sier forsvarssjefen.

Må styrke Forsvaret nå

Ifølge Kristoffersen det viktigste nå at Forsvaret styrkes på kort sikt med «rask oppbygging» enn å tenke langsiktig.

– Det er ikke fordi jeg frykter et angrep fra Russland, men fordi at vi skal ha best mulig evne til avskrekking, sier Kristoffersen.

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen
Forsvarssjef Eirik Kristoffersen, var en av flere forsvarstopper som holdt innlegg under Militært kvinnelig nettverks seminar i Oslo (Foto: Øyvind Førland Olsen/Offisersbladet).

Ditt fagmilitære råd og andre kommisjonsrapporter peker på behovet for styrking av Forsvaret. Er det noe som tyder på at det skjer?

– Hvis du ser på Nato under ett, har alle landene siden Wales-summit begynt å bevege seg mot toprosent, sier Kristoffersen og viser til Nato-forpliktelsen om bruke minst to prosent av BNP (bruttonasjonalprodukt) på forsvar.

– Jeg vil ikke spå om utfallet av langtidsplanen, men det er et faktum at også Norge har styrket Forsvaret sitt siden Wales-summit - selv om vi ikke har nådd to prosent.

Les også: Forsvarskommisjonen sier det er nødvendig å løfte
forsvarsbudsjettet til over 100 milliarder kroner.

Les også: – For å beholde personell må vi være mer fleksible