– Forsvaret stikker hodet i sanda
Hans Even Haugli sier at lav grunnlønn og dårlig pensjon vil føre til personellflukt.
Av: Øyvind Førland Olsen, kommunikasjonsrådgiver i BFO (Foto: Henrik Saunes)
– En fjerdedel av årslønnen min er ikke pensjonsgivende. Det får meg til å vurdere fremtiden og videre tjeneste i Forsvaret.
Det sier grenader og visekorporal Hans Even Haugli (22).
Han er ansatt i stormeskadron 4 i Panserbataljonen og forteller at en av hovedårsaken til at folk blir værende, er at de trives blant folka.
Trives i troppen
– Arbeidsmiljøet vi har her er et av de beste i Forsvaret, med gode muligheter for å utvikle seg, understreker Haugli før han letter litt på framtidsplanene:
Haugli forteller at om Forsvaret fortsetter i samme retning som de har gjort de siste årene hva gjelder behandling av personellet, og ikke tar problemstillinger som rettes oppover fra «gulvet» på alvor, blir han værende i Forsvaret noen år.
Så skal Haugli finne seg noen annet å gjøre, sier visekorporalen.
– Det kommer jo til et punkt hvor man innser at ledelsen på høyere nivå ikke evner å ta tak i de mest grunnleggende problemene vi står overfor og da er sivilingeniørstudier på NTNU en mulighet.
– Du vet; jeg er nok litt mer opptatt av pensjon og hva jeg tjener opp der enn andre på min alder. Jeg ser jo at det vi tjener opp ikke strekker til så jeg har startet å spare til pensjonen selv, sier Haugli.
Lav grunnlønn
22-åringen forteller at han har en grunnlønn på rundt 350.000 kroner i året. På toppen av det kommer tilleggene som beløper seg til over 100.000 kroner i året.
Les også: – Min generasjon er allerede pensjonstapere
Det er penger han ikke tjener opp til pensjon på. Han mener også at premissene for å kalle det «variable tillegg», er feil da øvelsesdøgnene i stor grad er planlagt langt frem i tid, med faste årlige øvelser.
– Pensjon er jo ikke så vanlig å tenke på når man er i 20-åra. Jeg tror kanskje det også skyldes at mange grenaderer ser på tiden i Forsvaret som et mellomstadie før de finner seg noe annet å gjøre, sier Haugli.
– Lettvint av Forsvaret
Han tror Forsvaret vil stå overfor store problemer knyttet til personellflukt, blant annet som følge av usikkerhet rundt pensjon og lav grunnlønn.
– Hvis jeg skulle bli værende i Forsvaret over lengre tid, vil det ha betydning å få muligheten til å spare opp til en god pensjon.
Les også: – Den pensjonsgivende inntekten er for lav
– Selv om ikke mangel på pensjonsopptjening på variable tillegg er noe «alle» snakker om, synes jeg det blir for lettvint når Forsvaret stikker hodet i sanda når denne problemstillinga blir belyst. At nesten fjerdedel av en allerede relativt lav lønn ikke gir utslag på pensjonen, er graverende, sier Haugli
Hans Even Haugli
Alder: 22 år
Grad: Visekorporal
Stilling: Troppsassistent