Flere ansatte i Forsvaret må fortsatt vente på resultatet av lønnsoppgjøret (Illustrasjonsfoto: Lars Skjegstad/Forsvaret).
Bilde:

Flere ansatte i Forsvaret må fortsatt vente på resultatet av lønnsoppgjøret (Illustrasjonsfoto: Lars Skjegstad/Forsvaret).

Lønnsoppgjøret 2024: Behandler saken i november

Lønnsoppgjøret for BFOs medlemmer og andre forsvarsansatte er satt på vent mens vi venter på Rikslønnsnemda. Trolig venter en løsning nærmere nyttår.

Av Lars Omberg, forhandlingsleder tariff

Årets lønnsforhandlinger i Staten endte som kjent i brudd og streik for noen av hovedsammenslutningene. I tillegg stemte LO/Stat nei til ny Hovedtariffavtale i uravstemningen. Dette medfører at lønnsoppgjøret i staten fortsatt står på «vent», da lønnsoppgjøret ikke er sluttbehandlet av Stortinget. Dette betyr at det ikke er utbetalt noe så langt i årets lønnsoppgjør.

Les også: Lønnsoppgjøret 2024: Mye er fortsatt uavklart

Uenigheten mellom berørte parter blir først behandlet i Rikslønnsnemda i november.

Hvorfor det tar så lang tid er fortsatt et ubesvart spørsmål.

BFO med tilhørighet i YS Stat har en gyldig tariffavtale med virkning fra 1. mai 2024.

For BFOs medlemmer er resultatet dermed avklart, med 0,75 prosent i sentrale tillegg og en ramme på 2,15 prosent til lokale forhandlinger.

I vår avtale med Staten er det tatt inn en sikringsbestemmelse som medfører at våre medlemmer tilgodesees på samme måte hvis de andre avtalene skulle gi et bedre resultat som følge av behandlingen i Rikslønnsnemda.

Venter på nemda

Lokale lønnsforhandlinger vil først komme i gang etter at Rikslønnsnemda har kommet til en konklusjon i uenigheten mellom Staten og de øvrige hovedsammenslutningene.

Dette medfører at blant annet mulighet for innmelding av krav for BFOs medlemmer blir utsatt inntil videre.

Den mest synlige endringen i vår tariffavtale er at den nå er uten lønnstrinn. Lønnstabellen er fjernet og alle lønnstrinn blir konvertert til kronebeløp. Øvrige bestemmelser som inneholder lønnstrinn, blir i tillegg konvertert til kronebeløp. Inntil videre vil det stå lønnstrinn på lønnslippen til den enkelte.

Forsvarets personell- og vernepliktssenter (FPVS) jobber nå med å endre fra lønnstrinn til kronebeløp i lønnsutbetalingssystemet for våre medlemmer.

Rikslønnsnemda
  • Rikslønnsnemnda behandler tvister mellom tariffparter om innholdet i eller opprettelsen av framtidige tariffavtaler.
  • Tvister kan bringes inn frivillig, men det vanligste er at myndighetene stanser en streik og vedtar tvungen lønnsnemnd.
  • Sekretariatet for Rikslønnsnemnda ligger i Direktoratet for Arbeidstilsynet.

Kilde: Rikslønnsnemda

Ansiennitetstillegg trolig i november

Som følge av de endringer som må gjøres i Forsvarets lønnssystem, er utbetaling av ansiennitetstillegg midlertidig stoppet opp. Siste utbetaling av dette tillegget ble gjennomført i mai. BFO har fulgt opp dette i god dialog med arbeidsgiver sentralt.

Utbetaling av ansiennitetstillegg forventes å være på plass igjen på november lønn, med etterbetaling fra juni.

Har du flere spørsmål til lønnsoppgjøret ta kontakt med tillitsvalgt ved din avdeling.

Les også: YS har inngått tariffavtale med staten