Bilde:

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen sier han vil prioritere utdanning av nye offiserer til Forsvaret.

Forsvaret vil mangle offiserer i 2026

Forsvarsanalysen konkluderer at Forsvaret snart mangler ansatte med krigsskoleutdanning.

Med forsvarssjef Eirik Kristoffersen på første rad, la Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) fram rapporten Forsvarsanalysen 2024. Den viser at Forsvaret vil mangle offiserer i nær framtid.

Om to år er det ikke nok offiserer til å dekke behovet for ansatte med krigsskole som eksisterende langtidsplan for Forsvaret legger til grunn, ifølge FFI.

I riktig rekkefølge

– For Forsvaret blir det ekstra sårbart fordi vi utdanner dem selv. For meg blir det viktigste å lukke det gapet som er beskrevet med tanke på offiserer. Det er det som tar lengst tid. Deretter så er det viktig å legge til rette for bedre fag- og funksjonsutdanning og befalsutdanning for spesialistene våre.

– Og til slutt må vi fylle opp med vernepliktige. Vi må ikke gjøre det i motsatt rekkefølge. Da vil vi fortsatt være i ubalanse, sa forsvarssjef Eirik Kristoffersen.

Hundrevis sluttet i 2023

Offisersbladet har tidligere belyst at Forsvaret mistet hundrevis av ansatte i 2023, og det var særlig unge som i størst grad sluttet.

Les også: Forsvaret mister hundrevis av unge ansatte

Offisersbladet fikk også stilt spørsmålet hvordan Forsvaret kan beholde flere ansatte:

– Det handler om å ha en personalpolitikk som tar hensyn til Forsvarets utfordringer: Det handler om hvor Forsvaret er lokalisert, og om utfordringer å kombinere jobb med familieliv og fritid. Ansatte i Forsvaret er også opptatt av karriereutvikling og lønn.

Kari Røren Strand
Kari Røren Strand er forsker ved FFI og en av dem som har bidratt til Forsvarsanalysen 2024.

– Man må ha et lønnsnivå som oppleves anstendig, svarte Kari Røren Strand i FFI.

Les også: Ny rapport: Misnøye med lønn og karriere i Forsvaret