Bilde:

Regjeringen ved Tonje Brenna i Arbeids- og inkluderingsdepartementet, har besluttet å fjerne plikten t il å fratre i Forsvaret. Her er hun med Anders Stenberg i KOL (f. v.), leder i Befalets Fellesorganisasjon Dag Stutlien og leder i NOF Torbjørn Bongo (Foto: Øyvind Førland Olsen).

Ny pensjonsordning i Forsvaret: Regjeringen fjerner plikten til å fratre

Forsvarsansattes plikt til å slutte i Forsvaret da de fyller 60 år er historie.

Det ble klart etter at regjeringen ved arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap), presenterte den nye pensjonsordningen for Forsvaret. Den innebærer blant annet at plikten til å fratre ved fylte 60 år forsvinner for alle militært tilsatte, og at fribeløpet for inntekt etter pensjon fra Forsvaret økes til 2,7 G (Grunnbeløpet i Folketrygden).

Det betyr at forsvarsansatte som går av med tidligpensjon kan tjene rundt 335 000 kroner før de får en avkortning på pensjonen på 66 prosent av det som overstiger fribeløpet.

Endringene knyttet til ny pensjonsavtale, med tanke på mulighet for å tjene 2,7 G før avkortning, gjelder for de som er født i 1970 og senere.

– En formidabel økning

Leder i Befalets Fellesorganisasjon Dag Stutlien sier at han er fornøyd med at regjeringen har økt fribeløpet for inntekt, før avkortning. Likevel mener han at regjeringen kunne ha strukket seg lenger:

– I dag har vi endelig landet pensjonsavtalen for de med særalder i Forsvaret. Vi var den siste etaten som sto igjen etter at de andre inngikk en avtale høsten 2023. Vi har fått økt fribeløpet (før det blir avkortning) fra én G til 2,7 G. Det er en formidabel økning, samtidig som kravet vårt var på tre, sier Stutlien.

Han er samtidig klar på at BFO har fremmet krav som vi ikke har fått gjennom. Dette gjelder spesielt videreføring av 85-års regelen og eventuelt lengre overgangsordninger, men dette var det ikke mulig å få til.

Les også: Spørsmål og svar om pensjon i Forsvaret

Slik blir pensjonsregnestykket ved 2,7 G

Regneeksempel: Pensjonsgrunnlag kr 850 000.- 66 % av dette = kr 561 000.

  • Ny inntekt som pensjonert fra Forsvaret (arbeid utenfor Forsvaret) kr 850 000.- minus 2,7 G (kr 334 876.-) = kr 515124.- 66 % av dette er kr 339 982.- som fratrekkes pensjonen, dvs. at du sitter igjen med kroner 850 000.- pluss kr 561 000.- minus kr 339 982.
  • Total inntekt blir kr 1 071 018.-

Dette gjelder de som er født i 1970 og senere (ikke de som er født i 1963-69).
Kilde. Ragnar Dahl, BFO

Fjerner plikten å fratre

Stutlien er også fornøyd med at plikten til å fratre fjernes for militært tilsatte i Forsvaret.

– Det er et gode for den enkelte ansatte, fordi da kan man jobbe lenger hvis man vil og man har rettigheter til å jobbe ut over 60 år - samtidig som man fortsatt kan gå på særalder som er 60 år.

Han viser til at det vil kreve litt mer av arbeidsgiver – da de ansatte trolig får en høyere snittalder som følge av pensjonsordning.

– Det bør likevel være håndterbart, sier Stutlien.

Så nå blir man ikke tvunget ut av Forsvaret ved 60 år?

Lizzie Ruud Thorkildsen
Lizzie Ruud Thorkildsen er nestleder i YS. Hun har ledet prosessen fram til ny pensjonsordning på vegne av forbundene i YS, deriblant BFO

Når den nye ordningen trer i kraft (1. juli 2025), betyr det at man kan stå lenger enn særalderen på 60 år. Tidligere måtte man da gå, hvis ikke arbeidsgiver ønsket å gi deg ett års forlengelse om gangen. Det gjelder ikke når de nye reglene trer i kraft, forklarer Stutlien.

«Et langt løp»

Nestleder i YS, som også ledet forhandlingen på vegne av hovedsammenslutning, Lizzie Ruud Thorkildsen, sier det har vært krevende forhandlinger som ledet fram til den nye pensjonsordningen for de med tidligpensjon.

– Det har vært et langt løp, men jeg tror det har vært viktig for at vi klarte å komme til det resultatet vi nå har fått, sier Thorkildsen.

Hun viser også til at fribeløpet (før avkortning) var på én G, før partene valgte å ta en pause fra prosessen som ledet fram til at beløpet ble hevet til 2,7 G.

– Vi skulle gjerne ha sett at det beløpet var enda høyere. Likevel tror jeg det er såpass bra at vi kunne si oss enige. Departementet har vært lydhøre. I tillegg har YS Stat, BFO og andre yrkesorganisasjoner gjort en god innsats for at vi fikk dette resultatet. Det handler om å kommunisere å fortelle hvordan de med «støvlene på» har det, sier hun.

Fornøyd statsråd

Nestleder i Arbeiderpartiet og statsråd i Arbeids- og inkluderingsdepartementet, Tonje Brenna, var også fornøyd med at ny pensjonsordning endelig er avklart. Brenna mener det er viktig i arbeidet med å styrke sektoren framover.

– I en tid der Forsvaret skal vokse så mye framover, er det viktig med et godt partssamarbeid, og det er viktig å ta vare på de nye ansatte som kommer, men også de som er i Forsvaret fra før av, sier Brenna til Offisersbladet.

Har de ansatte i Forsvaret grunn til å være fornøyd med resultatet av ny pensjonsordning?

– Det har de og de skal være stolte av sine tillitsvalgte som virkelig har stått på, sier Brenna.

Disse forlagene fremmet BFO i høringsinnspillet 30.10.2024
  • Det må etableres overgangsregler opp tom 1979 kullet, sett opp mot fribeløp før avkortning av pensjon ved inntekt, samt det faktum at mange kan tape inntil 25 % av opparbeidet pensjonsrettighet ved overgang fra en pensjonsordning til en annen
  • Fribeløpet økes som en overgangsordning til 4 G tom 1979-kullet, deretter 2 G.
  • Særalderspåslaget skal knyttes opp til særaldersgrensen og ikke til hvor lenge personellet velger å jobbe
  • Personell tilsatt på T-35 ordningen må sikres en akseptabel pensjonsordning
  • Det må avklares om nedgang i lønn skal videreføres eller ikke ifh. pensjons-grunnlaget, videre må tap ved nedgang i lønn pr 31.12.2020 ved overgang til ny pensjonsordning pr 1.1.2020 avklares.
  • Det må beskrives løsninger som ivaretar et forventet økt sykefravær på militær side (som følge av at de kan stå til fylte 72 år), samt det faktum at de har en rettighet til ekstra ferie etter fylte 60/62
  • Disponerings- og beordringssystemet skal ikke brukes til negativ gunst for de som fortsetter utover særaldersgrensen.