Bilde:

Forsvaret

Et viktig grunnlag for det kommende lønnsoppgjøret i Staten

Rapporten fra TBU anslår prisvekst på 4,1%

TBU-rapporten

16. februar la TBU (Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene) frem sin foreløpige rapport. Disse tallene danner grunnlaget for de kommende inntektsoppgjørene; Oversikt over utviklingen i lønninger, inntekter, priser, makroøkonomi og konkurranseevne. Det er forventet at TBU kommer med en endelig rapport i slutten av mars.

Hele rapporten finner du her.

Lønnsvekst i Staten

Lønnsveksten i staten viser at det nå er tatt grep for å øke evnen til å beholde og rekruttere ansatte. Etter flere år med reallønnsnedgang var det behov for å snu utviklingen. Et nytt år med en høyere prisvekst enn anslått og et oppgjør på den avtalte rammen hadde vært utfordrende.

Lokale tillegg

Med en lønnsvekst på 5,9% for Staten når vi i Forsvaret er tatt ut gir en økning i reallønn med en prisvekst på 5,5% (KPI).

For våre medlemmer og øvrige ansatte i Forsvaret er det nå tatt et godt steg i riktig retning. Det er viktig for mange. Det betyr at det generelt i Staten og for oss i Forsvaret er gitt lokale tillegg for å gi anerkjennelse for den viktige jobben som gjøres hver dag og for å sikre bedre evne til å beholde ansatte.

Justering av grunnlønn i Forsvaret

I Forsvaret har vi hatt et etterslep når det kommer til å justere grunnlønn til et akseptabelt minste nivå. Det har blant annet medført et betydelig behov for å benytte andre virkemidler for å justere opp grunnlønnen til et tilfredsstillende nivå for mange av våre medlemmer.

I 2023 startet vi i Forsvaret en god prosess med konkrete tiltak for å heve grunnlønnen til flere kategorier personell. Gjennom forhandlinger i 2023 klarte vi å oppnå en lønnsvekst i år på 6,4 %, når tilleggene for operativ aktivitet er tatt med. Dette viser at økt sikkerhetspolitisk spenning betyr at det må trenes og øves mer for å være best mulig forberedt til situasjoner som kan oppstå. Mye av økningen utover Staten for øvrig er begrunnet i den økte aktiviteten, og dermed ingen varig lønnsøkning for våre medlemmer.

2024 er et hovedoppgjør. Det betyr:

Hovedoppgjøret skjer annenhvert år og er en omfattende avtale- og forhandlingsrunde der sentrale spørsmål om lønn, arbeidstid, pensjon og andre viktige arbeidsvilkår diskuteres og revideres. Dette i motsetning til et mellomoppgjør, der man kun forhandler om lønn.

Leder i YS Stat forventer et godt oppgjør

– Det er en meget krevende økonomisk situasjon for mange, og det vil sannsynligvis ikke bli bedre i 2024. Vi ser også at vi har blitt liggende bak i flere lønnsoppgjør. Derfor vil det være et klart krav fra oss at det er behov for et godt oppgjør. Det er store forventninger om å opprettholde kjøpekraft blant våre medlemmer, sa leder YS Stat Jens Jahren på YS Stats konferanse i januar.

Beholde kompetanse

Videre var Jahren var opptatt av viktigheten av å beholde riktig kompetanse i staten.

– Lønn er et av de virkemidlene staten rår over for å sikre riktig kompetanse. Det handler om å sikre god service, trygghet og sikkerhet for alle i hele Norge. Vi må sørge for å beholde flere av de dyktige ansatte som i dag jobber i staten, og da mener jeg lønn er et godt virkemiddel, og da er det lurt med et godt lønnsoppgjør.

Les mer her.

Krav fremmes i februar

BFO fremmer sine krav for Hovedoppgjøret til YS Stat i løpet av februar måned.

Hovedtrekkene fra fjorårets lønnsoppgjør for BFOs medlemmer:

Resultatet fra de lokale lønnsforhandlingene 2023 oppsummert:

  • Fra det sentrale lønnsoppgjøret ble det avsatt 0.85% pr. 1 mai 2023 til lokale lønnsforhandlinger på YS-avtalen.
  • Økning på minst ett lønnstrinn for alle, med noen få unntak.
  • Økt minstelønn innenfor flere kategorier.
  • Fra lønnsspenn til lønnsstige for OR3/OR8
  • Kronetillegg til de eldste OF4
  • Mer om resultatet fra lokale lønnsforhandlinger i 2023 kan leses her.