Bilde:

For å få effekt ut av de ekstra milliardene til Forsvaret, må langt flere enn i dag fortsette, skriver redaktør i Offisersbladet. Dette bildet er fra en oppstilling på Terningmoen 8. mai (Foto: Øyvind Førland Olsen/Offisersbladet).

Det er ikke nok bare å rekruttere godt

Hvis Forsvaret skal få effekt ut av de ekstra milliardene som de er lovet, må flere erfarne fortsette, skriver redaktør i Offisersbladet.

Regjeringen har lagt fram en ambisiøs plan for Forsvaret i Langtidsplanen for forsvarssektoren (LTP). Ikke bare skal ammunisjonslagre fylles opp og Sjøforsvaret revitaliseres med en ny overflatestruktur samtidig som det forespeiles en milliardsatsing på luftvern – Forsvaret skal vokse med 4600 ansatte og 4600 flere skal gjennomføre førstegangstjenesten, hvert år.

Det er en tydelig erkjennelse av at Forsvaret er for lite.

Målet skal nås i en langtidsplan som strekker seg fram til 2036.

Like før Offisersbladet ble sendt til trykken, ble det innkalt til pressekonferanse der budskapet fra et samlet storting var at det er enighet om en storstilt satsing på Forsvaret.

Nå har politikerne forpliktet seg.

Uavhengig av den unisone enigheten om langtidsplanen, er det likevel stor avstand fra godt sagt til godt gjort. Spørsmålet er i hvilken grad den politiske viljen er til stede for å følge opp den kursen som er satt om tre, fem eller ti år fram i tid.

Må følges opp

En styrking av Forsvaret som ligger til grunn i langtidsplanen, kommer naturlig nok til å koste, masse, og i lang tid fremover. Det vil også binde opp store beløp på driftssiden i uoverskuelig framtid.

Utfordringene Forsvaret står overfor løses imidlertid ikke bare med penger. Hvis det var så enkelt kunne vi bare kastet penger etter problemene. Det hjelper, men det er langt i fra nok.

Uavhengig av den unisone enigheten om langtidsplanen, er det likevel stor avstand fra godt sagt til godt gjort.

«Jeg er bekymret for om vi klarer å beholde tilstrekkelig ansatte til å bemanne sju kompanier. Hvis vi ikke beholder flere enn i dag da har vi et problem», sier kaptein og kompanisjef Maja Andersen til Offisersbladet.

Ved Terningmoen og Madla er det optimisme og forventninger om den kommende styrkingen av Forsvaret.

Det skal pusses opp og bygges for milliarder av kroner for å ta i mot flere ansatte og vernepliktige soldater. Det vanskeligste blir imidlertid hvordan Forsvaret skal klare å beholde personellet som i årrekke har ropt om et altfor stort arbeidspress. Offisersbladet har satt søkelyset på, og andre medier har åpent øynene for, at det er altfor mange som velger å forlate Forsvaret.

Den utviklingen kan ikke fortsette. Hvis Forsvaret skal få effekt ut av de ekstra milliardene som de er lovet, må flere erfarne fortsette.

Forsvaret må beholde flere

Det hjelper «å rekruttere godt», som har blitt et slags mantra i beskyttelse mot tallene som viser altfor høy tilfeldig avgang. Selvsagt er det sant, Forsvaret rekrutterer godt og det er også planer om langt flere utdanningsplasser ved Forsvarets skoler.

Det hjelper.

Dommen som falt i Gulating lagmannsrett i mai hjelper enda mer. Det er lys i tunellen som kan føre til at langt mer av inntekten til ansatte i Forsvaret blir pensjonsgivende. En livslang karriere i Forsvaret vil trolig bli mer fristende for en god del av dagens ansatte som velger å slutte for tidlig.

Nå er det opp til staten å vise at personellet er Forsvarets viktigste ressurs.

PS. Denne teksten er også publisert i utgave 2 av Offisersbladet 2024.