Faglig fordypning: Lønnssamtaler og mulighet til å øke lønn

Vi ønsker å gi deg innsikt, og øke din kunnskap om samtaler og forhandlinger knyttet til lønn, slik at du er i stand til å vurdere om du bør og kan heve mer lønn.

Oppsummering
  • Lønnsplasseringssamtale når du starter arbeidsforholdet
  • Lønnssamtale innen 12 mnd (HTA 2.5.5 nr.3)
  • Årlig samtale med linjeleder om kompetanse, ansvar, lønn og karriereutvikling (HTA §5)
    • Gjerne i forkant av lokale lønnsforhandlinger
  • Sende inn personlig lønnskrav under lokale lønnsforhandlinger via bfo.no/BFO-app
    • Redegjøre for hvorfor du bør ha økt lønn
    • Mulighet for å sende inn søknad normalt i august/september
  • Krav på lønnsforhandling dersom det er bl.a.: Vesentlige endringer i arbeidsforhold, ekstraordinær arbeidsinnsats, rekruttere- og beholdertillegg, jobbtilbud utenfor Forsvaret, lønnsforskjell basert på kjønn, gradsopprykk, stedfortreder/fungering i stilling med og uten stillingseier, midlertidig beordring (MBO), omorganisering, permisjon uten lønn)

Lønnssamtaler og mulighet til å øke lønn – Kjenn dine rettigheter!

I arbeidslivet er det flere anledninger der du har rettigheter knyttet til lønnssamtaler og muligheter til å øke lønnen din. Fra lønnssamtaler ved ansette, til årlige samtaler om kompetanse, ansvar, lønn og karriereutvikling. Vi ønsker å gi deg innsikt, og øke din kunnskap om samtaler og forhandlinger knyttet til lønn, slik at du er i stand til å vurdere om du bør og kan heve mer lønn.

Innsikt i Regelverket: Hovedtariffavtalen i Staten (HTA) og lønnspolitikk

HTA: Informasjonen i denne teksten bygger på Hovedtariffavtalen i Staten (HTA), og vi har referert til ulike bestemmelser i teksten under. Her kan du utforske Hovedtariffavtalen (HTA).

Lokal lønnspolitikk: Alle statlige virksomheter, inkludert Forsvarets driftsenheter (DIF), har sin egen lønnspolitikk som fastsetter kriteriene for lønnsnivå og -utvikling basert på deres unike arbeidsoppgaver. Du kan finne en oversikt over lokal lønnspolitikk i DIF-ene her.

Lønnsmatrise/lønnsplan: Brukes for å bl.a. lønnsfastsette stillinger. Må sees i sammenheng med lokal lønnspolitikk. Ligger samme sted som lokal lønnspolitikk.

Lønnsspenn i en stillingsutlysning

Lønnen i en stillingsutlysning er normalt lyst ut i et lønnsspenn. Lønnsspennet er forskjellen mellom den laveste og høyeste lønnen som tilbys for en bestemt stilling eller rolle. Det viser hvor mye lønningene kan variere for en bestemt stilling, avhengig av faktorer som bl.a. erfaring, utdanning, ferdigheter og ansvar.

Lønnsplasseringen er normalt regulert DIF-enes lokale lønnspolitikk med tilhørende lønnsmatriser. Hvis du er f.eks. OR3 og vurderer å søke en ny stilling, så er det et godt råd å undersøke DIF-ens lønnspolitikk og lønnsmatrise for å få en indikasjon på hvilken lønn stillingen har.

Ref: HTA pkt. 2.5.5 pkt.1, lokal lønnspolitikk og lønnsmatrise.

Lønnssamtale ved tiltredelse – et mulighetsrom

Når du starter arbeidsforholdet, har du en mulighet til å påvirke hvilken lønn du skal ha med utgangspunkt i utlysningsteksten og lønnsspennet stillingen ble lyst ut med.

Det skal gjennomføres lønnssamtale mellom linjeleder og den ansatte ved tiltredelse, og lønnen skal fastsettes i samtalen. Etter en samtale om lønnsinnplassering skal du få en skiftlig formulert avtale med dine lønnsbetingelser. Denne avtalen skal avklares i starten av ditt arbeidsforhold.

Hjemmel: HTA pkt. 2.5.5 pkt.1, utlysningsteksten og lokal lønnspolitikk og lønnsmatrise.

Lønnssamtale innen 12 mnd – Lønnsplassering kan vurderes

Innen 12 mnd etter tiltredelse/ansettelse har du krav på en lønnssamtale, eller hvis du går fra midlertidig til fast ansettelse.

Dette er en samtale mellom deg og din linjeleder hvor man ser om ansvaret i stillingen stemmer overens med lønnen du ble tilbudt da du startet i jobben. Altså en vurdering om lønnsplasseringen er korrekt.

Lønnssamtalen er ikke ensbetydende med at du får mer lønn, men du har rett til en samtale der du kan presentere dine tanker om lønnsplasseringen i starten av arbeidsforholdet stemmer, basert på sammenhengen mellom lønn, arbeidsoppgaver og ansvar.

Linjeleder har som regel et handlingsrom innenfor lønnsspennet i stillingsutlysningen, og kan vurdere lønnsendring etter HTA 2.5.5. nr. 3.

Linjeleder skal gjøre en lønnsvurdering etter hjemmelen før det har gått 12 mnd. Har du ikke har fått en slik samtale bør du i første omgang ta kontakt med din linjeleder og etterspørre dette.

Lønnssamtaler videre i arbeidsforholdet – Rett til årlig samtale

Videre i arbeidsforholdet skal du etter Hovedtariffavtalens §3 punkt 5. tilbys en årlig samtale om kompetanse, ansvar, lønn og karriereutvikling jf. Den lokale lønnspolitikken.

Samtalene skal bidra til likelønn mellom kjønnene og hindre diskriminering etter likestillings- og diskrimineringsloven §6.

I en slik samtale kan dere diskutere lønnsbetingelser knyttet til arbeidsforholdet. Det kan inkludere grunnlønn, lønnsutvikling og karrieremuligheter. Det er også et mål å synliggjøre at det er en sammenheng mellom din grunnlønn og erfaring, utdanning, resultatoppnåelse og ansvarsområde. Dersom det er en uoverensstemmelse mellom faktorene over er det viktig at lønnssamtalen fanger opp dette.

Denne samtalen er en viktig arena for å avstemme forventninger i forkant av lokale lønnsforhandlinger. I samtalen kan linjeleder gi sin vurdering av deg som medarbeider.

Linjeleder kan ikke gi lovnad om lønnsendring, fordi denne samtalen har ikke et hjemmelsgrunnlag til lønn i motsetning til lønnssamtalen innen 12 mnd etter HTA 2.5.5, som er beskrevet over.

Ref: HTA §3 pkt. 5.

Ulik praksis

Vi opplever noe ulik praksis vedrørende lønnssamtalen. Vi ønsker å påpeke at dette er en rett du har som ansatt i Forsvaret.

Får du ikke tilbud om denne samtalen bør du ta kontakt med din linjeleder og etterspørre denne samtalen. Samtalen skal gjennomføres som en selvstendig samtale, men kan tas i forbindelse med medarbeidersamtalen.

Utfordringer med lønnssamtaler på din arbeidsplass?

Opplever du utfordringer rundt lønnssamtaler på arbeidsplassen, eller har du spørsmål til regelverket?

Ta gjerne kontakt med en av våre hovedtillitsvalgte (HTV) for veiledning og bistand. De er her for å sikre at dine rettigheter blir ivaretatt, og at dine arbeidsforhold er rettferdig og trygge.

Kontaktinformasjon finner du her.

Lønnen din kan økes gjennom årlige sentrale- og lokale lønnsforhandlinger

Hvert år gjennomføres lønnsforhandlinger hvor du har mulighet til å få økt lønn. Dette skjer normalt gjennom en sentral lønnsforhandling i staten og en lokal lønnsforhandling i Forsvaret. I år er det sentrale oppgjøret et hovedtariffoppgjør, hvor det ikke bare forhandles om lønn, men hele hovedtariffavtalen.

Sentralt:

Gjennom de sentrale lønnsforhandlingene, avhengig om det er et mellom- eller hovedoppgjør, blir man enig om bl.a. lønnstillegg. I 2023 fikk alle på vår hovedtariffavtale 31.000 kr. Mer i lønn.

Lokalt:

I det sentrale oppgjøret settes det normalt av midler til lokale lønnsforhandlinger i Forsvaret, hvor det gjennomføres forhandlinger mellom partene på nivå 1. Disse forhandlingene gjennomføres normalt i perioden fra august til og med oktober.

Partene kan bli enig om å delegere hele eller deler av midlene til DIF-ene, Da vil det være de hovedtillitsvalgte som forhandler på vegne av medlemmene i sin DIF.

I forkant av det lokale lønnsoppgjøret kommer vi til å sende ut informasjon, og en oppfordring til å sende inn et personlig lønnskrav via. Bfo.no, eller i BFO-appen. Basert på innsendt lønnskrav, kan du sikre deg en del av den lokale lønnspotten- og dermed få høyere lønn. Dette blir da i tillegg til det du allerede har fått i det sentrale oppgjøret.

BFO jobber alltid for å ivareta alle medlemmer uavhengig av innsendt lønnskrav, men vi anbefaler likevel å fremme krav.

I 2023 ble lokale lønnsforhandlinger gjennomført på en annen måte enn vi normalt kjenner til, ved at pengene ikke ble fordelt ned til DIF, men ble forhandlet på sentralt nivå i Forsvaret. Her fikk de fleste et lønnstrinn ekstra. Les mer om det her.

Ref: HTA pkt. 2.5.1, årlige forhandlinger og lokal lønnspolitikk i DIF.

Har du hatt permisjon uten lønn?

Ved permisjon uten lønn skal det foretas en lønnsmessig vurdering ved gjeninntreden. Vurderingen skal ta hensyn til den lønnsmessige utviklingen dersom den ansatte hadde fortsatt i stillingen. Dette drøftes med de tillitsvalgte.

Dersom noe av det overnevnte gjelder deg kan du ta kontakt med nærmeste linjeleder eller tillitsvalgt. Da kan partene forhandle frem lønnstillegg, ny lønn og/eller endring av stillingskode.

Andre forhold som kan bidra til at du kan få økt lønn

Som beskrevet over reguleres lønnen din normalt gjennom årlige sentrale- og lokale lønnsforhandlinger. Det kan likevel være aspekter ved arbeidsforholdet ditt som gjør at du har rett på lønnsforhandlinger utenom dette, som kan gi deg midlertidig eller varig lønnstillegg:

Vesentlige endringer i ditt arbeidsforhold

Dersom det har skjedd vesentlige endringer i de forhold som er lagt til grunn ved fastsetting av stillingenes eller den ansattes lønn, kan du ha krav på lønnsforhandlinger på særlig grunnlag. Dette kan være f.eks. dersom du har fått nye oppgaver eller ansvaret i arbeidet ditt er vesentlig endret.

Ref: HTA 2.5.3 nr. 1a.

Dersom du har gjort en ekstraordinær arbeidsinnsats

Ved ekstraordinær innsats kan arbeidsgiver gi lønnstillegg. Lønnstillegget kan være midlertidig eller varig.

Ref: HTA pkt. 2.5.3 pkt. 2.

Personell som det er særlig vanskelig å rekruttere eller beholde

Dersom du innehar en særlig attraktiv kompetanse, hvor det er utfordrende å rekruttere og/eller beholde, kan du bli tilbudt et rekruttere- og beholdertillegg.

Det skal ikke konkurreres på lønn mellom etatene i forsvarssektoren og mellom DIF-ene. Det innebærer at det ikke skal fremmes rekruttere- og beholdesaker i tilfeller hvor medarbeidere har fått stilling i annen DIF eller i andre deler av forsvarssektoren.

Ref: HTA pkt 2.5.3.2

Jobbtilbud

Dersom du fått et jobbtilbud utenfor Forsvaret, kan arbeidsgiver tilby tilsvarende eller høyere lønn for å beholde deg ved bruk av rekruttere- og beholdertillegget som er beskrevet over.

Lønnsforskjell som har sammenheng med kjønn

Dersom lønnsforskjell ikke kan forklares med annet enn kjønn, skal arbeidsgiver rette opp lønn, i samråd med tillitsvalgt.

Ref: HTA pkt. 2.5.3 nr. 3.

Gradsopprykk (normalavansement)

Ved gradsopprykk etter gradsansiennitet skal det gis minst to lønnstrinn for personell iht. lokal lønnspolitikk. Hjemmelsgrunnlaget er HTA pkt 2.5.3.1.a, særlige grunnlag.

Stedfortreder/fungering i stilling med stillingseier:

Når en arbeidstaker fungerer som stedfortreder for en stilling som vanligvis bemannes av en annen medarbeider som har tjenestefri, gjelder prinsippene om stedfortredertjeneste, og reglene er hjemlet i HTA Fellesbestemmelsene §12.

Hvis du overtar arbeidet og ansvarsområdet til en kollega med en høyere lønnet stilling på grunn av vedkommendes midlertidige fravær, har du krav på lønnen til den du fungerer for.

Det skal ikke utbetales stedfortredergodtgjørelse for kortere tidsrom enn èn uke (5 arbeidsdager).

Ønsker du å lese mer om fungering kan du finne mer informasjon om dette i veileder i HR – del B, spesifikt punkt 4.1.5 om Fungering.

Delvis stedfortreder:

Som hovedregel skal hel stedfortredergodtgjørelse brukes.

Dersom arbeidstakeren ikke overtar stillingens hele arbeids- og ansvarsområde fordi vedkommende ikke fyller stillingens kvalifikasjonskrav, kan det utbetales en delvis stedfortredergodtgjørelse.

Midlertidig beordring (MBO):

Fungeringer som forlenges ut over tre måneder skal avløses av en midlertidig beordring. Lønn ved MBO fastsettes på samme måte som stedfordreder/fungering.

Ønsker du å lese mer om midlertidig beordring henvises det til Veileder i HR – del B, spesifikt punkt 4.1.4.

Stedfortreder/fungering i stilling uten stillingseier

Dersom stillingen som skal bemannes midlertidig er ny eller vakant, altså uten stillingseier, skal det foretas en ny lønnsfastsetting etter HTA pkt 2.5.5 pkt 1. Det samme gjelder i tilfeller hvor militært ansatte har hatt MBO over lengre tid og kommer tilbake til fast stilling.

Omorganisering

Du kan ha krav på lønnsforhandling og mer lønn dersom du rammes av f.eks. omorganisering eller organisatoriske endringer etter HTA pkt. 2.5.3 pkt. 1c.

Kjenn dine rettigheter og ta kontroll over din lønnsutvikling

I arbeidslivet er det viktig å kjenne til dine rettigheter når det gjelder lønnssamtaler og muligheten til å øke lønn. Fra lønnssamtaler ved tiltredelse til årlige samtaler om kompetanse, ansvar, lønn og karriereutvikling, har du flere anledninger til å påvirke lønnen din. Ved å forstå regelverket, spesielt Hovedtariffavtalen i Staten (HTA), kan du bedre vurdere din lønnssituasjon og sikre deg en rettferdig og konkurransedyktig kompensasjon for ditt arbeid. Ta aktiv del i lønnsforhandlinger og sørg for at dine rettigheter blir ivaretatt gjennom kontakt med linjeleder eller tillitsvalgte i BFO.

Faglig fordypning

En gang i måneden vil du motta faglig fordypning som en del av vårt nyhetsbrev, for å gi innsikt innen viktige temaer som omhandler lønn, arbeidsvilkår, pensjon og arbeidsmiljø.

Vi ønsker at våre medlemmer skal være opplyste om rettigheter, prosesser og være bevisste på eventuelle forskjeller/avvik mellom det de har krav på og virkeligheten de møter.