Pensjon for personell født i 1963 eller senere
Til deg som er omfattet av ny pensjonsordning
Pensjonsordningen
I dag har vi to pensjonsordninger:
- En for de som er født før 1963 (gammel ordning)
- En for de som er født i 1963 og senere (denne pensjonsordningen er ikke ferdigforhandlet)
For de som er født før 1963 består pensjonen av en pensjonsdel fra folketrygden (NAV) og en pensjonsdel fra Statens pensjonskasse (SPK). Det er summen av disse to som utgjør 66 % av sluttlønn (pensjonsgrunnlaget). Disse vil få 66 % av pensjonsgrunnlaget i pensjon.
For de som er født i 1963 og senere fikk all opptjent pensjon til og med 31.desember 2019 om gjort til en oppsatt pensjon, hvor opptjeningstiden økte fra 30 og opp til 40 år (avhengig av hvor mange år du har igjen til oppnådd aldersgrense). Fra 1.januar 2020 ble pensjonen opptjent i beholdninger med en prosentdel av inntekten for hver måned frem til du slutter i stillingen. Disse vil få om lag 66 % i pensjon.
Når omfattes jeg av pensjonsordningen i Forsvaret?
For de som er født i 1962 og tidligere må du har mottatt lønn i 3 år før du er omfattet av pensjonsordningen. Frem til da er du omfattet av uføre- og yrkesskadedekningen. For de som er født i 1963 og senere må du kun ha mottatt lønn i ett år for å ha pensjonsrettigheter.
Pensjonsutregning
BFO kan beregne pensjon for alle som er født før 1963. Vi kan i tillegg beregne pensjon for de som er født i 1963 og senere med en tilpasset versjon, som ivaretar det som er beskrevet i pensjonsavtalen fra 3.mars 2018. For disse foreligger ikke en endelig forhandlingsløsning, så beregningen er usikker, men gir et estimat av hva du kan forvente deg i pensjon. Desto yngre du er, desto mer unøyaktig blir beregningen.
Status på ny pensjonsordning
Foreløpig er det brudd i forhandlingene mellom regjeringen og arbeidstakerorganisasjonene. Den gamle pensjonsordningen gjelder for alle inntil ny pensjonsavtale foreligger. Alle vil få 66 % av sluttlønn og det er først ved fylte 67 år at den nye pensjonsordningen får effekt. Når ny avtale er fremforhandlet vil den ventelig gi regler om hvordan man fases inn på den nye ordningen.
Det er flere uavklarte forhold med den nye ordningen. En av konsekvensene er å gå ut fra en gammel pensjonsordning og over på en ny. Dette er avtalemessig fastsatt til å være pr. 1.janaur 2020. Alle opptjente rettigheter før dette tidspunktet omgjøres til en oppsatt tjenestepensjon og opptjeningstiden kan øke fra 30 år og opptil 40 år. Det betyr at mange taper på ordningen, eks. intops og MBO med tidligere høyere lønn. Dette må man finne løsninger på.
Spørsmål & svar
Vi får ofte spørsmål om rettigheter knyttet til pensjon i Forsvaret.
Vi har derfor prøvd å samle noen av de viktigste og mest stilte spørsmålene som angår deg som er født i 1963 eller senere, og er omfattet av ny pensjonsordning.
-
Når omfattes jeg av pensjonsordningen i Forsvaret?
For de som er født i 1962 og tidligere må du har mottatt lønn i 3 år før du er omfattet av pensjonsordningen. Frem til da er du omfattet av uføre- og yrkesskadedekningen. For de som er født i 1963 og senere må du kun ha mottatt lønn i ett år for å ha pensjonsrettigheter. -
Vil jeg få 66 % av pensjonsgrunnlaget selv om jeg er på ny pensjonsordning?
Her er svaret både ja og nei. Iht til en midlertidig avtale fra 2019, får alle med særalderspensjon 66 % av pensjonsgrunnlaget ved avgang for aldersgrensen, inklusive 85-års regelen. Dette gjelder også for de som tilfredsstiller 85-års regelen og søker permisjon fra fylte 55 år, med sikte på å gå av med pensjon uten å gjeninntre. Det står i avtalen at dette gjelder inntil ny pensjonsavtale foreligger. BFOs forståelse er at ny pensjonsavtale kan gi andre regler for de som går av etter at ny avtale er inngått. -
Når kan jeg som er på ny pensjonsordning ta ut oppsatt pensjon?
For de som er på ny pensjonsordning og som får utbetalt 66 % av pensjonsgrunnlaget frem til fylte 67 år, evt til det foreligger en ny pensjonsavtale så kan man ikke ta ut oppsatt pensjon ved fylte 62 år. Dere kan evt ta ut fleksibel alderspensjon fra fylte 62 år, men da blir pensjonen redusert ved fylte 67 år ifm samordningen av pensjonen. -
Kan jeg ta ut fleksibel alderspensjon og oppsatt pensjon samtidig?
For de som er på ny pensjonsordning så kan man gjøre dette fra fylte 62 år. Her vil den oppsatte pensjonen bli midlertidig samordnet med folketrygden og endelig samordnet ved fylte 67 år. -
Hva innebærer samordning av pensjonene for deg som er født i 1963 og senere?
Er du født i 1963 eller senere, er det noe mer komplisert. Samordningsreglene som beskrives her må ikke forveksles med regelverket for ny offentlig tjenestepensjon, som også er i endring – men som ikke er like avklart. I 2019 forhandlet regjeringen og partene i arbeidslivet fram en avtale om en helt ny offentlig tjenestepensjon for deg som er født i 1963 og senere. Avtalen beskriver en tjenestepensjon som beregnes uavhengig av folketrygden, uten samordning. Videre beskriver avtalen hvordan ny tjenestepensjon skal fases inn. Avtalen beskriver også utfasing av individuell garanti for årskullene 1959-1962. I avtalen slås det fast at den nye offentlige tjenestepensjonen ikke skal samordnes med folketrygden. For de som har opptjening i dagens offentlige tjenestepensjon vil dagens samordningsregler gjelde for denne delen. Det vil i praksis si at alle opptjente rettigheter i tjenestepensjonsordningen pr 31.desember 2019, samordnes med beholdningen i folketrygden ved fylte 67 år. -
Hva skjer med pensjonsrettighetene dersom jeg slutter i Forsvaret før oppnådd aldersgrense?
Alle som har pensjonsrettigheter og som slutter før oppnådd aldersgrense får det vi kaller en oppsatt pensjon. Dvs at din pensjon normalt blir utbetalt tidligst ved fylte 65 år. Det er pensjonsgrunnlaget på sluttidspunktet x med antall år, delt på (normalt) 40 år x 66 % som blir din pensjon. Opptjente pensjonsrettigheter lønnsreguleres i samsvar den generelle lønnsutviklingen.
Relevant innhold: