Pensjon for personell født før 1963

Til deg som er omfattet av gammel pensjonsordning

Pensjonsordningen

I dag har vi to pensjonsordninger:

  • En for de som er født før 1963 (gammel ordning)
  • En for de som er født i 1963 og senere (denne pensjonsordningen er ikke ferdigforhandlet)

Når omfattes jeg av pensjonsordningen i Forsvaret?

For de som er født i 1962 og tidligere må du har mottatt lønn i 3 år før du er omfattet av pensjonsordningen. Frem til da er du omfattet av uføre- og yrkesskadedekningen. For de som er født i 1963 og senere må du kun ha mottatt lønn i ett år for å ha pensjonsrettigheter.

Ill penn

Pensjonsutregning

BFO kan beregne pensjon for alle som er født før 1963. Vi kan i tillegg beregne pensjon for de som er født i 1963 og senere med en tilpasset versjon, som ivaretar det som er beskrevet i pensjonsavtalen fra 3.mars 2018. For disse foreligger ikke en endelig forhandlingsløsning, så beregningen er usikker, men gir et estimat av hva du kan forvente deg i pensjon. Desto yngre du er, desto mer unøyaktig blir beregningen.

Pensjonsgrunnlag gammel ordning

Pensjonen består av:

  • En pensjonsdel fra folketrygden (NAV)
  • En pensjonsdel fra Statens pensjonskasse (SPK)

Det er summen av disse to som utgjør 66 % av sluttlønn (pensjonsgrunnlaget). Disse vil få 66 % av pensjonsgrunnlaget i pensjon.

Regler for hva som inngår i pensjonsgrunnlaget finnes i Hovedtariffavtalens vedlegg 4.

Spørsmål & svar

Vi får ofte spørsmål om rettigheter knyttet til pensjon i Forsvaret.

Vi har derfor prøvd å samle noen av de viktigste og mest stilte spørsmålene som angår deg som er født før 1963 og er omfattet av gammel pensjonsordning.

  • Når lønner det seg å gå av med pensjon?

    For de som er født i 1962 eller tidligere, vil det lønne seg å gå av med pensjon så tidlig som mulig og heller søke seg jobb i privat virksomhet, da vil du få full pensjon og full lønn. For de som er født i 1963 og senere vil det lønne seg å jobbe lengst mulig som følge av levealdersjusteringen og det faktum at ny pensjonsordning gir betydelig lavere gjennomsnittlig inntekt enn dagens bruttoordning.
  • Hva vil det si at pensjonen blir levealdersjustert?

    Ved innføringen av ny pensjonsreform i 2011, var et av kriteriene at man skulle ha en bærekraftig pensjonsordning. Folk lever stadig lengre, og oppsparte pensjonsrettigheter må fordeles over flere år. Noen har opptjening på gammel og ny ordning og disse får sin pensjonsopptjening levealdersjustert med forholdstall (gammel ordning) og delingstall (ny ordning). Når pensjonskassen skal samordne tjenestepensjonen med folketrygden bruker man noe man kaller justeringstall, men betydningen er den samme som ved levealdersjusteringen i folketrygden (NAV).
  • Når kan jeg som er på gammel pensjonsordning ta ut oppsatt pensjon?

    Dersom du har sluttet før oppnådd aldersgrense, inklusive 85-årsregel og evt permisjon fra 55 år med sikte på å gå av med pensjon ved fylte 57 år, kan ta ut den oppsatte pensjonen ved fylte 65 år.
  • Får jeg pensjonsmessig uttelling dersom jeg har hatt en midlertidig beordring med høyere lønn enn sluttlønnen?

    Ja, men det avhenger av når du hadde den midlertidig beordringen og lønnen herfra, sett opp mot den lønnen du har på sluttidspunktet. Dersom lønnsnivå i den midlertidige beordringens, oppregulert til dagens kroneverdi, er høyere enn sluttlønn vil du få med deg gevinsten fra den tidligere høyere lønnen.
  • Kan jeg ta permisjon fra Forsvaret før jeg fyller 57 år og fortsatt kunne få ut min særalderspensjon fra 57 år?

    Dersom din alder og tjenestetid i Forsvaret (staten) tilsvarer 85 år, på det tidspunktet du fyller 55 år, kan du søke permisjon fra Forsvaret, med sikte på å gå av med pensjon fra fylte 57 år uten å gjeninntre.
  • Hvordan får SPK og NAV rede på grunnlaget for min pensjon?

    Hver måned sender FPVS/PLA melding til Statens pensjonskasse (SPK) om ditt pensjonsgrunnlag. SPK vil ikke gjøre noe med dette grunnlaget før du går av med pensjon, eller har rett til å ta ut oppsatt pensjon. NAV får i den gamle ordningen oppgitt alle dataene ifm beregning av skattemyndighetene, mens i ny ordning blir 18.1 % av din inntekt opp til 7.1 G satt inn på en pensjonsbeholdning. Du vil kunne se ditt pensjonsgrunnlag ved å logge deg inn på SPK.no – din pensjon og nav.no - din pensjon.
  • Hvilke plikter har jeg ifh til å kontrollere om jeg får rett pensjon?

    Når du får utregnet din pensjon i SPK og NAV får du et eget vedlegg som i detalj beskriver hvilken kontrollplikt du har. I den senere tid har BFO erfart at mange blir kontrollert og opplever å få et tilbakebetalingskrav over for mye utbetalt pensjon. Når du får beregnet din pensjon, bør du vurdere å sende et skriv til SPK, hhv NAV og be de skriftlig bekrefte at du har fått korrekt pensjon. Dette eliminerer muligheten for at du kan få ubehagelige overraskelser senere i livet. Spørsmål er om SPK og NAV vil besvare en slik henvendelse – uansett så er en slik henvendelse et svært viktig dokument ved senere krav om tilbakebetaling av for mye utbetalt pensjon.
  • Hva bør jeg gjøre dersom jeg blir klar over at pensjonsgrunnlaget er for dårlig?

    Du har en klagerett ovenfor SPK, da vil SPK gå gjennom ditt pensjonsgrunnlag på nytt og kontrollere beregningen. Dersom du fortsatt er uenig i svaret, ta kontakt med BFO.
  • Når foreldes et pensjonskrav fra SPK?

    I utgangspunktet er pengekrav foreldet etter tre år jfr. foreldelsesloven § 2 jfr. § 3. Statens pensjonskasse har likevel en motregningsrett iht foreldelsesloven § 26 b. Forutsetningene her er at kravene må springe ut av samme rettsforhold og hovedkravet må ha oppstått før motkravet foreldes. Når ytelsen som motregnes er like, altså når feilutbetalt alderspensjon trekkes i løpende alderspensjon, så springer de ut fra samme rettsforhold. I ovenstående tilfelle vil således tilbakebetalingskravet bli gjort gjeldende selv om utbetalingene hadde skjedd mer enn 3 år.
  • Hva innebærer samordning av pensjonene for deg som er født før 1963

    Dagens offentlige tjenestepensjon er en ytelsesbasert bruttoordning. Det betyr at nivået på pensjonen er avtalt på forhånd. Forenklet sagt, utgjør offentlig tjenestepensjon 66 % av sluttlønn i samlet pensjon fra folketrygd (NAV) og tjenestepensjonen fra SPK, før levealdersjustering, dersom du har full opptjening i tjenestepensjonsordningen. I praksis skjer samordningen ved at pensjonen fra folketrygden betales fullt ut, mens tjeneste-pensjonen reduseres. Dersom du fortsetter å jobbe etter fylte 67 år vil mye av tjenestepensjonen gå tapt. Er du født mellom 1954 og 1962 vil du ha opptjening i folketrygden etter både gammel- og ny opptjeningsmodell. Det betyr at når pensjon fra Statens pensjonskasse samordnes med pensjon fra folketrygden, skal det gjøres med en kombinasjon av gamle og nye regler.
  • Har man egne kurs for de som nærmer seg pensjonsalder?

    Forsvaret tilbyr personell som nærmer seg pensjonsalder et pensjonsseminar gjennomført av Statens pensjonskasse, hvor den enkelte også får utregnet sin pensjon. Det er stor pågang på kurset og Forsvaret har derfor lagt inn en aldersmessig begrensning (må normalt ha fylt 55 år). BFO kan tilby det samme kurset i regi av BFO-skolen på forespørsel fra lokalforeninger.
  • Hvordan sier jeg opp min stilling i Forsvaret?

    Når du tilfredsstiller reglene for å gå av med pensjon, sender du en oppsigelse gjennom egen avdeling til FPVS. Forsvarets lønnsavdeling vil sende pensjonsmelding til Statens pensjonskasse, som vil gå gjennom din tjenestehistorikk og gi deg en tilbakemelding om hva du får i pensjon. Dersom du er uenig i beregningen kan du klage innen 6 uker. Dersom du sier opp din stilling før oppnådd aldersgrense, inklusive retten til å gå på 85-års-regelen vil din pensjon bli omgjort til en oppsatt pensjon. Denne vil for de som er født i 1962 og tidligere tidligst bli utbetalt ved fylte 65 år, mens de som er født i 1963 og senere, kan avhengig av en framtidig forhandlingsløsning ta ut oppsatt pensjon ved fylte 62 år. Denne pensjonen vil i såfall bli midlertidig samordnet med folketrygden og endelig samordnet ved fylte 67 år.