Gravid og forsvarsansatt

Rettigheter og plikter i forbindelse med graviditet/svangerskap

Informere arbeidsgiver om graviditeten

som et utgangspunkt er det viktig å huske at du som arbeidstaker ikke har noen plikt til å svare på spørsmål om familiesituasjonen din. Stillingen din kan likevel gi deg en plikt til å informere om din livssituasjon, slik at du ikke utsetter deg selv, fosteret eller andre for fare.

Når bør du si i fra om graviditeten?

Her er det ingen fasit, men kvinner vi har pratet med har erfart at det ikke er lurt å vente altfor lenge. Årsaken til dette er planlegning og tilrettelegging som må gjøres, for at du skal kunne ha en stilling som ikke utsetter deg og barnet for fare, samt. få de tilrettelegginger du trenger for å kunne jobbe så lenge som mulig frem mot termin. Jo bedre tid man gir arbeidsgiver, jo bedre er sjansen for at valgene som blir tatt er gode, planlagte og gjennomtenkte.

Når må du si i fra om graviditeten?

Her er stillingens art avgjørende. Hvis du har en stilling med lite risiko, eksempelvis en kontorstilling så må du selv kjenne når tidspunktet er rett for å fortelle arbeidsgiver om graviditeten. Når man velger å si i fra er det viktig å vite at man ikke skal bli forskjellsbehandlet som følge av graviditeten. Dette følger av likestillingsloven.

Mange av Forsvarets stillinger kvalifiseres som høyrisikostillinger. Det å være i felt, om bord på fartøy, kjøretøy, fly/helikopter, stillinger med infeksjonsfare, vibrasjon/risting, nattarbeid, lange reiser eller likende går inn under risikostillinger. Forsvarets bedriftshelsetjeneste (FBHT) sin Rødliste viser aktiviteter som ikke er forenelig ifm. Graviditet.

Forsvaret plikter, ifølge Arbeidsmiljøloven, å forhindre at gravide blir utsatt for skadelig påvirkning, ved å sørge for nødvendig tilrettelegging eller omplassering. Skulle dette ikke være mulig har man krav på fritak fra arbeidet og motta svangerskapspenger.

Du bør si ifra så tidlig som mulig dersom du jobber i et risikoyrke. Arbeidsgivers ansvar inntrer ikke før man opplyser om graviditeten.

Risikofylt stilling/ arbeidsoppgaver

Hvem vurderer om jeg har risikofylt stilling?

Forsvarets bedriftshelsetjeneste (FBHT) har utarbeidet en liste de kaller for Rødlisten. Den beskriver aktiviteter som ikke er forenlig med perioden før, under og etter graviditet.
Listen som beskriver eksponeringer/aktiviteter som man kan møte om bord på Forsvarets fartøy/kjøretøy, som kan etter FBHT sin vurdering være til skade for foster/ og eller mor.

Har du arbeidsoppgaver som står på rødlisten må det gjøres tilpasninger. Noen har behov for en helt ny stilling (eks. seilende personell), mens andre trenger kun tilpasninger i noen av arbeidsoppgavene som innebærer eks. øvelse og vakt. Det må gjøres en individuell risikovurdering i hvert enkelt tilfelle med bakgrunn i arbeidsoppgavene til ansatte. Dette kan FBHT bistå med.

Rødlisten og kontaktinformasjon til FBHT finner du her.

Hvor lenge kan jeg være om bord på kjøretøy/fartøy som gravid?

Forsvarets bedriftshelsetjeneste sier ikke noe om når man skal av fartøyet/kjøretøyet etter at en graviditet er kjent, men på bakgrunn av rødlisten må det gjøres en individuell risikovurdering i hvert enkelt tilfelle med bakgrunn i de arbeidsoppgavene til den enkelte.

Hva skjer med inntekten min dersom jeg må bytte stilling?

I Statens Personalhåndbok står det at Departementet har bestemt at en gravid arbeidstaker med risikofylt arbeid, og som i samråd med lege er blitt overført til annet arbeid i virksomheten, skal beholde sin inntekt etter § 11.

I Hovedtariffavtalen (HTA) § 11 står det at man skal få lønn og lønnsmessige tillegg etter oppsatt tjenesteplan, dvs. den tjenesteplan vedkommende ville ha vært på dersom man var i tjeneste. Videre står det at arbeidstaker skal utbetales den lønn vedkommende til enhver tid har krav på i sitt ansettelsesforhold.

Voksende mage og uniform

Det er viktig å ha uniform som er tilpasset en mage i vekst.

Informasjon om gravideuniformer i Forsvaret

Tilrettelegging i graviditeten

Ingen graviditet oppleves likt. Noen føler seg helt fin, mens andre kan være mer plaget av kvalme, tretthet, bekkenproblematikk eller andre utfordringer.

Fortell arbeidsgiver hvilke tilpasninger og tilrettelegginger du trenger underveis i graviditeten for å kunne jobbe så lenge som mulig frem mot termin.

Forsvaret er bundet av en avtale som heter inkluderende arbeidsliv, IA-avtalen, som jobber bla. for tilrettelegging for arbeidstaker. Forsvaret skal være en arbeidsplass for alle.

Arbeidsmiljøloven gir arbeidsgiver en generell omsorgsplikt for alle arbeidstakere. Du har rett til tilrettelegging på arbeidsplassen jf. Arbeidsplassforskriften § 3-3. Den sier at gravide og ammende bla. skal ha mulighet for å legge seg ned og hvile under egnede forhold.

Tilrettelegging for gravide kan være mindre arbeidsbyrde, fleksibel arbeidstid eller tilpassede arbeidsmøbler. Ulike faser i svangerskapet kan ha ulike utfordringer og behovet for tilrettelegging vil endre seg underveis.