Amming som forsvarsansatt

Relevant informasjon i forbindelse med amming i tjenesten.

Amming i tjeneste

Mange mødre ammer fremdeles barnet sitt når permisjonstiden er over og hun returnerer til tjenestested. For mange stillinger kan dette by på utfordringer da amming ikke alltid kan la seg kombinere med øvelser, vakt, seiling, flygning, reiser og annet.

Hva er ammefri?

Ammefri er en rett til å ta ut fritid for å amme, pluss tid til ekstra kjørevei dersom man kjører til barnet for å amme.

Ammefri kan ikke brukes for å kompensere for nattamming eller amming på andre tidspunkt enn det tidspunktet man faktisk tar ut ammefri. Pumping er sidestilt med amming.

Kan jeg amme i tjenesten?

Ja, du har rett til å amme i tjeneste, i inntil 2 timer pr. dag pluss kjørevei hvis du må kjøre til barnet.

I følge Arbeidsmiljøloven § 12-8 har en kvinne som ammer sitt barn krav på fri i forbindelse med amming. I Hovedtariffavtalen i Staten § 19-4 står det at arbeidstaker som arbeider en hel arbeidsdag og som ammer sitt barn har rett til tjenestefri med full lønn etter § 11 i inntil to timer pr. dag. En arbeidstaker som arbeider mellom 2/3 og hel dag og som ammer sitt barn har rett til tjenestefri med full lønn etter Hovedavtalens § 11 i inntil én time pr. dag.

Retten til lønn utløper når barnet fyller to år. (Det fremgår i HTA § 11 at man skal få lønn, samt lønnsmessige tillegg etter oppsatt tjenesteplan, dvs. den tjenesteplan vedkommende ville ha vært på dersom man var i tjeneste. Arbeidstakeren skal utbetales den lønn vedkommende til enhver til har krav på i sitt ansettelsesforhold)

Når kan jeg ta ut ammefri?

Så lenge du ammer barnet ditt, kan du ta ut ammefri når det passer deg og barnet ditt.

I følge Arbeidstilsynet er det mors behov for ammefri som skal legges til grunn for hvor mye og på hvilket tid ila. abeidsdagen ammefri skal tas ut. Arbeidsgiver kan ikke styre dette begrunnet i hensyn til driften på arbeidsplassen. Dersom ammefri fører til problemer eller ulemper for arbeidsgiver, er det arbeidsgivers ansvar å løse dette.

Ifølge forarbeidene til bestemmelsen om betalt ammefri (Prop 72L, 2012-2013, side 3) er det “antatt at kvinnen ikke plikter å ta igjen ammefri med senere arbeid.” Du skal ikke måtte ta igjen arbeidsoppgaver som faller innenfor den tiden du har ammefri. Du og arbeidsgiver må derfor i dialog finne ut hvordan arbeidsoppgavene kan tilpasses ditt behov for ammefri.

Arbeidsgiver kan ikke pålegge en ammende kvinne å ta ammefri på starten/slutten av dagen eller nekte henne ammefri på grunn av lav bemanning.

Hvordan informerer jeg arbeidsgiver om at jeg skal amme?

Du som arbeidstaker plikter å varsle arbeidsgiver om uttak av permisjoner. Dette gjelder også ammefri. Ammefri er en rettighet som ikke kan avslås begrunnet i arbeidsgivers behov.

Ill kvinne beret

Krav til omgivelsene du ammer i

I følge Arbeidsplassforskriften § 3-3 skal gravide og ammende ha mulighet for å legge seg ned og hvilke under egnede forhold. Arbeidstilsynets kommentar til denne forskriften er at egnede hvileforhold for gravide eller ammende kan være personalrom som brukes i en begrenset tid, på eget arbeidsrom eller andre steder (spesielt tilrettelagte hvilerom) hvor de kan være uforstyrret. Det kan også stilles visse krav til hygieniske forhold, og at det er mulig å vaske og sterilisere pumpeutstyr, samt. oppbevaring av morsmelk.

Arbeidsplassforskriften § 3-3