Internasjonal tjeneste
En helhetlig politikk for veteraner må kontinuerlig videreutvikles, og følges opp med tilstrekkelige ressurser. Forsvaret skal besitte kunnskap og kompetanse omkring relevante problemstillinger knyttet til veteraner bygget på forskning og egne erfaringer.
Internasjonal tjeneste i Forsvaret
På denne siden finner du regelverk for følgende kategorier intensjonal tjeneste/typer stillinger i utland:
- Internasjonale operasjoner: Crisis Establishment, CE-stilling
- NATO: Peacetime Establishment, PE-stilling
BFO jobber for:
- Vilkår under tjeneste i internasjonale operasjoner må videreutvikles og må stå i samsvar med den totale belastningen som tjenesten medfører. Det skal ikke være vilkårsmessig ufordelaktig for personell å påta seg belastningen med å deployere til internasjonale operasjoner.
- Fagtillegg for militært personell, i henhold til Særavtale for tjenestegjøring i internasjonale operasjoner, må videreutvikles.
- Det bør etableres ordninger utover det som er normalt for yrkesskader, for ivaretakelse av følger av skader påført i internasjonal tjeneste, eller opptrening til dette.
- Forholdene skal tilrettelegges for en bedre satsing på de sosiale rammevilkår for familiene når ektefelle/partner/samboer er ute på internasjonale oppdrag.
- Rotasjonsordninger skal etableres og videreutvikles ved internasjonale operasjoner, i den hensikt å redusere belastningen på personellet og deres familier.
Utdrag fra prinsipp- og handlingsprogram 2020-2023.
Relevant regelverk: Intops-avtalen
-
Forsvarets personellhåndbok Del E - Internasjonale operasjoner.
Formålet med FPH del E er å ivareta forsvarssjefens (FSJ) ansvar for avdelinger og enkeltpersoner som Norge stiller til disposisjon for intops. Herunder ligger å skaffe forutsigbar tilgang på personell, skape forutsetninger for samtrente avdelinger, skape forutsigbarhet for arbeidstakere samt spre belastning og kompetanse blant personellet.
-
Særavtale for tjenestegjøring i internasjonale operasjoner
Avtalen gjelder personer som er beordret til tjeneste i internasjonale operasjoner, jf. lov 12. august 2016 nr. 77 om verneplikt og tjeneste i Forsvaret m.m. (forsvarsloven) og forsvarstilsatteforskriften.
-
Vedlegg A: Særavtalen for tjenestegjøring i internasjonale operasjoner.
Administrative bestemmelser til særavtalen for tjenestegjøring i internasjonale operasjoner.
-
Utenlandstillegg fra juli 2022
-
Utenlandstillegg fra januar 2022.
Relevant regelverk: NATO-avtalen
Skal du tjenestegjøre i en PE-stilling?
Dersom du skal tjenestegjøre utenlands i en PE-stilling skal du få tilbud om et PE-kurs i regi av Forsvaret. Der er ofte BFO med våre gode råd før avreise. Du kan også være trygg på at vår dedikerte hovedtillitsvalgt utland er kun et telefonnummer unna under hele ditt opphold utenlands.
-
NATO-avtalen
Særavtale om tillegg, ytelser og godtgjørelser for personell som tjenestegjør ved stasjoner, NATO-staber og andre enheter i utlandet. -
Tilleggsprotokoll
-
Enighetsprotokoll
Endringer i NATO-avtalen.
-
Administrative bestemmelser
Administrative bestemmelser til og informasjon om særavtale om tillegg, ytelser og godtgjørelser for personell som tjenestegjør ved stasjoner, NATO-staber og andre enheter i utlandet. -
Utenlands- og barnetillegg per juli 2022
-
Utenlands- og barnetillegg per januar 2022
-
Satser for utenlandstjeneste 2022
-
Satser utenlands- og barnetillegg
Pr. august 2021.
-
Satser utenlands- og barnetillegg
Pr. januar 2021.
-
Retningslinjer for reiser og flytting til utlandet
Gir en oversikt over sentrale og lokale bestemmelser vedrørende flytting.
-
Satser adskillelsestillegg pr. januar 2020
Adskillelsestillegget skal dekke økte levekostnader ved utsendtes hjemreiser, samt andre økte levekostnader, for å kunne opprettholde kontakten med familie som er bosatt i Norge.
-
Hardshipklassifiseringer pr. januar 2020
Hardshiptillegg skal dekke økte levekostnader på, og ved reiser ut fra, tjenestesteder med særskilt belastende leveforhold.
-
Arbeidstid og ferieavvikling for norsk personell i utlandet