Ultraløp på grensa mot Russland

Grenseløpet i Finnmark er viktig for å skape lagånd i Jegerbataljonen, sier rittmester Torstein Løver.

Tekst: Øyvind Førland Olsen, kommunikasjonsrådgiver i BFO (Foto: Sigurd Smemo/Forsvaret)

26 stilte på startstreken, og 25 fullførte da Jarfjord Ultra ble avholdt for første gang 2. september i år. Deltakerne var ansatte og soldater i førstganstjenesten ved Jarfjord grensekompani, forteller sjef Jarfjordkompaniet og rittmester Torstein Ryen Løver (37).

– Det var en fantastisk innsats av de som stilte til løp og mannskapene som sørget for at vi fikk avviklet det på en god måte. Det blir et nytt arrangement i juni 2023, og da satser vi på å invitere flere av Hærens avdelinger samt lokale «blålysetater» og idrettsklubber. Vi setter nok et deltakertak på rundt hundre stykker, sier Løver.

Stiv som en pinne

Løver forteller at det viktigste var å avholde løpet på en forsvarlig måte, samtidig som de bygget det han omtaler som «robusthet» på grensa.

Deltakerne fikk også kjenne på været:

Det var liten kuling, 5 plussgrader og regn. 75 kilometer ble tilbakelagt fra Jarfjord grensestasjonen helt ut til Barentshavet, med løp på sletter, fjell, grus og plankelagte traseer.

– Det er et utfordrende løp, men vi ga deltakerne mulighet til å ha depoter med nye sko og tørre klær underveis, slik at flest mulig klarte å gjennomføre. Å gjennomføre et slikt løp er veldig god «bonding» for en jegeravdeling, sier Løver.

Rittmester Torstein Løver
Rittmester Torstein Løver var stiv som en «pinne» etter ultraløpet i Finnmark.

– Løp du også?

– Ja, jeg var stiv som en pinne etterpå og det tok nesten en uke før jeg kom meg, sier Løver.

Fra sju til 15 timer

«Vi har en kompanisjef som vil at vi skal utfordre oss selv», uttalte vinneren i kvinneklassen av de vernepliktige soldatene Viktoria Lewinsen, til TV2.

Hun passerte målstreken etter 10 timer og 20 minutter.

Løver forteller at det var et stort sprik mellom bestetiden, på rundt 7 timer og dem som brukte rundt 15 timer. Han understreker at han er stolt over samtlige som stilte på startstreken, og neste år satser han på at også initiativtakeren til løpet dukker opp til Ultraløpet som også blir omtalt som «Strandes minneløp».

– Vedkommende, som ikke trenger å nevnes med navn, ringte meg dagen etter løpet og beklaget at han ikke hadde mulighet til å delta i år, men også for å påpeke at 75 kilometer er en for kort distanse for å reise helt opp til Finnmark for å løpe.

I mål
Etter mange mil og timer, kunne deltakerne krysse mållinjen i utraløpet.

Løver forteller at det neste år lanseres en ekstra distanse på rundt 100 kilometer, slik at han også får mulighet til å delta.