Bilde:

Ifølge en dom fra Oslo tingrett fikk Forsvaret medhold i at de kunne bruke styringsretten til å tvangskonvertere offiserer til spesialistkorpet (Foto: Forsvaret).

Tvangskonvertering for retten: Utsettes til 2025

Saken skulle ankebehandles i Lagmannsretten i november. Nå utsettes det til 2025.

Årsaken til utsettelsen er at en av meddommerne, ikke har mulighet til å stille alle dagene saken går for retten. Det er fordi rettsbehandlingen vil strekke ut i tid, fra tre til fire dager.

Det er heller ikke mulig å finne en erstatter til at saken kan gå for retten slik det var tiltenkt i november, heter det i et skriv fra advokat Tor Gresseth ved Wahl-Larsen advokatfirma.

Anket dommen

I februar konkluderte Oslo tingrett at Forsvaret hadde lov til å tvangskonvertere offiserer til spesialistkorpset. Befalets Fellesorganisasjon, NOF og KOL anket dommen fra tingretten.

Det står å lese i anken som ble levert i mars.

«Arbeidsgiver har med tilbakevirkende kraft overfor offiserer som har hatt graden i over 20 år, endret kravet til å være offiser og fratatt dem denne retten sammen med grad og distinksjoner. En slik vesentlig endring er ikke hjemlet i styringsretten.», het det i anken.

Uenige i dommen

– For BFO er det avgjørende at personellet og medlemmene behandles riktig og i denne saken mener vi at dette ikke er tilfelle. Vi er uenige i det som tingretten har vektlagt og ønsker at saken bringes videre frem for lagmannsretten til ny behandling, har leder i Befalets Fellesorganisasjon Dag Stutlien tidligere uttalt.

Dette er saken:
  • Personell som ikke hadde konvertert frivillig fra OF til OR grad innen utgangen av 2020, ble våren 2021 tvangskonvertert av Forsvaret til OR.
  • Avgjørelsen om tvangskonvertering ble hjemlet i arbeidsgivers styringsrett
  • På vegne av alle involverte medlemmer valgte BFO, NOF og KOL å gå til felles søksmål mot staten
  • Tor Gresseth i Wahl-Larsen advokatfirma fører saken på vegne av BFOs medlemmer
  • Saken er forventet å komme til ankebehandling i Borgarting lagmannsrett i uke 8 eller 9 2025