I februar konkluderte Oslo tingrett at Forsvaret hadde lov til å tvangskonvertere offiserer til spesialistkorpset. Nå har blant andre Befalets Fellesorganisasjon, NOF og KOL anket dommen fra tingretten.
Det står å lese i anken som ble levert i mars.
«Arbeidsgiver har med tilbakevirkende kraft overfor offiserer som har hatt graden i over 20 år, endret kravet til å være offiser og fratatt dem denne retten sammen med grad og distinksjoner. En slik vesentlig endring er ikke hjemlet i styringsretten.».
Kan kjennes ugyldig
Det heter det i anken fra Wahl-Larsen advokatfirma som representerer offiserene som ble tvangskonvertert. Ifølge anken bør dommen fra tingretten omgjøres slik at tvangkonverteringen av de tre tidligere offiserene kjennes ugyldig.
I tillegg bør staten dekke saksomkostningene i forbindelse med tingretten samt det omkostningene ved ny runde i lagmannsretten.
- Personell som ikke hadde konvertert frivillig fra OF til OR grad innen utgangen av 2020, ble våren 2021 tvangskonvertert av Forsvaret til OR.
- Avgjørelsen om tvangskonvertering ble hjemlet i arbeidsgivers styringsrett
- På vegne av alle involverte medlemmer valgte BFO, NOF og KOL å gå til felles søksmål mot staten
- Tor Gresseth i Wahl-Larsen advokatfirma fører saken på vegne av våre medlemmer
- Saken ble behandlet over tre dager i Oslo tingrett, og man fikk da høre vitneforklaringer fra de berørte medlemmer, forbundenes representanter og arbeidsgiverrepresentanter i FST og FPVS
Uenige i dommen
– For BFO er det avgjørende at personellet og medlemmene behandles riktig og i denne saken mener vi at dette ikke er tilfelle. Vi er uenige i det som tingretten har vektlagt og ønsker at saken bringes videre frem for lagmannsretten til ny behandling, sier leder i Befalets Fellesorganisasjon Dag Stutlien.
Han mener at Forsvaret gått ut over «rekkevidden» av styringsretten. Derfor er det riktig at saken prøves på nytt, ifølge Stutlien
– Uansett resultat mener jeg at denne saken setter Forsvaret som arbeidsgiver i et uheldig lys. Dette kunne og burde vært løst på en måte som ivaretok personellet bedre. Skulle vi tape i neste runde må vi gjøre opp status og ta en beslutning om veien videre, sier Stutlien.