Det var budskapet da Befalets Fellesorganisasjon var invitert til Stortinget, for å komme med sin tilbakemelding på Forsvarsbudsjettet.
– Vi må rette opp i skjevheten mellom rettigheter og plikter for å beholde kompetansen i Forsvaret. Det må bli mer attraktivt å stå lengre i Forsvaret.
Les hele høringsinspillet her.
Det sa leder i Befalets Fellesorganisasjon Dag Stutlien under høringen i Utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget tirsdag 22. oktober.
Ønsker flere ansatte
På vegne av BFO listet han flere innspill, blant annet betydingen av øke antall nye stillinger med flere enn 300 nye ansatte som er målsettingen i forsvarsbudsjettet 2025.
- Øke tildelingen til øving, vakt og trening
- Forsere tilsetting av nytt personell, gjennom å øke stillingsrammen utover budsjettforslaget
- Evaluere om ordningen med militære studenter er formålstjenlig og gir innsparing
- Sikre en pensjonsordning for militære, som ikke utfordrer realisering av langtidsplanen
«Satt på prøve»
Stutlien understreket også betydningen av å få en bedre pensjon for forsvarsansatte under høringen
– Pensjonsordningen for militært personell er en utfordring som må løses. Samfunnskontrakten mellom Stortinget og de militære blir satt på prøve dersom pensjonsvilkårene ikke forbedres, sa Stutlien under høringen.
PS! Lytt til podkasten «BFO befaler» om pensjon. – Det er viktig at vi får en pensjon man kan leve av - uten å bekymre seg for hva som skjer i morgen, sier Grethe Bergersen i Befalets Fellesorganisasjon.
Regjeringens forslag til forsvarsbudsjett 2025 beløper seg 110,1 milliarder kroner. Regjeringen ved forsvarsminister Bjørn Arild Gram foreslår blant annet:
- Å øke materiellinvesteringene med sju milliarder kroner
- Øke antall ansatte med om lag 300 nye årsverk, drøyt 400 flere vernepliktige i førstegangstjeneste og mer enn 600 flere reservister innen utgangen av 2025
- 680 millioner kroner skal gå til personellopptrapping
- Øke utdanningskapasiteten på grunnleggende befalsutdanning med om lag 50 elevplasser
- I 2025 vil anslaget for BNP-andel med regjeringens forslag være cirka 2,15 prosent (inkludert Nansen-midler til Ukraina), ifølge beregninger fra regjeringen
Kilde: regjeringen.no