Bilde:

Harald Høiback er sjefsforsker ved Forsvarets museer. Han er gjest i podkasten «BFO befaler».

Ny episode av BFO Befaler: Harald Høiback om utdanning og likestilling i Forsvaret

Harald Høiback mener Forsvaret ikke utdanner sine ansatte godt nok for krise og krig.

Harald Høiback er gjest i en ny episode av podkasten BFO befaler. Han er svært kritisk til utdanningsreformen i Forsvaret.

Lytt til episoden av «BFO befaler» her

Reformen hadde blant annet som målsetting at: «Forsvaret skal ha et utdanningssystem som leverer relevant, behovsprøvd, kostnadseffektiv og god militær utdanning», het det fra daværende forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

Høiback mener imidlertid at reformen har ført til at ansatte i Forsvaret ikke er godt nok forberedt til videre tjeneste i Forsvaret.

Det kan få alvorlige konsekvenser, mener oberstløytnant og sjefsforsker ved Forsvarets museer, Harald Høiback.

«På hæla»

– Det å lede en avdeling i krig er noe av det mest kompliserte du kan foreta deg, fordi du har en motstander som prøver å gjøre det vanskelig for deg. Jeg føler at krigens krav falt helt bort fra vurderingen, sier Høiback i podkasten.

– Vi er mer eller mindre avhengig av at ingen vil plage oss. For hvis de gjør det er vi veldig på «hæla». Vi får håpe at vi ikke havner i situasjon der vi virkelig blir satt på prøve, sier Høiback.

Kvinner i stedet for menn

Høiback stiller også spørsmål ved hvilke konsekvenser en stadig høyere andel av kvinner i Forsvaret vil få.

– Hvis man erstatter veltrente gutter med veltrente jenter, vil det gå ut over stridseffekten, spesielt i landstrid. Mange har lest den påstanden til at jeg er motstander av kvinner i Forsvaret. Jeg er sterk tilhenger av kvinner i Forsvaret og i arbeidslivet generelt, men jeg tror at hvis man har måltall om en viss prosentandel av kvinner i førstegangstjenesten så skviser man ut ganske godt motiverte og egnede mannlige soldater.

– Det er også en etisk problemstilling som jeg synes få har tatt tak i.