Dybwad (55) er oppvokst i Hurdal, og på bor nå på Råholt. I de drøyt 25 årene hun har tjenestegjort i Forsvaret, har hun tilbragt i rundt en tredjedel av dem i utlandet.
Hun har tjenestegjort i Libanon, Somalia, Kosovo/Makedonia, Sør-Sudan og Mali på vegne av Forsvaret, NATO og FN. Den første misjonen var i 1989 i Libanon, den siste i 2023 i Mali.
– Å tjenestegjøre i utlandet over tid, enten det er i FN eller NATO-regi gir god innsikt i verdenspolitikken, sier Dybwad som er Befalets Fellesorganisasjons nyeste ansatte.
Hun begynte i stillingen som forhandlingsleder i april.
Ikke en lett beslutning
Majoren som kommer fra en stilling i Forsvarets operative hovedkvarter, er blant dem som har lengst opphold i Afghanistan. Erfaringen fra utenlandstjenesten tar hun med seg inn i Befalets fellesorganisasjon, sier Dybwad som viser til at det ikke var en lett beslutning å forlate jobben på Reitan.
– Det er en sorgprosess å ta av seg uniformen. Jeg er stolt over uniformen, flagget og tjenesten jeg har gjort for Norge. Nå blir det viktig å sørge for at Forsvaret blir bedre på å ivareta personellet sitt.
– At personellet føler at de har er en meningsfull jobb, er kritisk viktig for å beholde flere enn vi klarer i dag. Det er bekymringsfullt hvis ansatte mister troen på Forsvaret, sier Dybwad.
Visste du at Dybwad ble tildelt Veteranprisen 2021?
I begrunnelsen for tildelingen het det blant annet at «Hun har jobbet med å skaffe forståelse for hva tjeneste i internasjonale operasjoner innebærer. Hun har vært spesielt viktig for samholdet blant veteraner fra Somalia på begynnelsen av 1990-tallet.».
Ni år i utlandet
Til sammen regner Dybwad at hun har rundt ni års tjeneste i andre land enn Norge. I tillegg har hun en mastergrad fra USA ved «Middlebury Institute of International Studies at Monterey» (tidligere Monterey Institute of International Studies). Der studerte hun til en master of arts i International Policy Studies.
– Jeg er glad i lover og regler, og jeg ser fram til å sette meg inn i ulike særavtaler. I Forsvaret mangler vi kompetanse på FN-operasjoner, og vi har nok mye å lære på å forstå forskjellene på FN og NATO-operasjoner, da dette kan bli kritisk viktig for de tjenestegjørende som skal deployeres.