Norge kjøper nye maritime helikoptre

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) sier Norge anskaffer seks Seahawk.

Av: Øyvind Førland Olsen, kommunikasjonsrådgiver og Einar Holst Clausen, redaktør i Offisersbladet (Foto: Lockheed Martin)

Det skjer etter at regjeringen hevet anskaffelsen av NH90 i fjor. Under pressekonferansen opplyste Gram om anskaffelsen av de nye helikoptrene.

– Første leveranse av tre Seahawk kommer sommeren 2025. De var tiltenkt produsert til US Navy. Helikoptrene er de eneste som dekker behovet til Kystvakten, sier Gram.

Bjørn Arild Gram (Sp)
Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) sier at Norge anskaffer seks maritime helikoptre av type Sea Hawk. De tre første ankommer Norge 2025 (Foto: Einar Holst Clausen).

Gram sier at det vil anskaffes totalt seks Seahawk med en prislapp på rundt 12 milliarder kroner. Alle helikoptrene skal være levert i løpet av 2027.

Helikoptrene skal primært brukes til Kystvakten, men Gram understreker at det på sikt også kan bli aktuelt å anskaffe flere Seahawk til bruk for fregattene.

Han opplyste videre at Forsvaret vil sende personell til Danmark som har driftet Seahawk siden 2016. Da er hensikten å lære av erfaringene danskene har gjort seg med helikopteret.

«Kuttet til beinet»

Tillitsvalgt i Befalets fellesorganisasjon, oversersjant Marius Krey, har tidligere mottatt heder for sin innsats ved Maritim helikopterving.

Overfor NRK utrykker han lettelse over at det endelig blir en mer forutsigbar arbeidssituasjon som følge av den nye helikopter-anskaffelsen.

– Det har vært veldig uforutsigbart. Folk har måttet tatt valg basert på lite informasjon. Det har endt opp med at vi er kuttet til beinet av personellet vi har igjen. Det at vi ser utvikling i prosessen med anskaffelse av helikopter er positivt, sier Krey til NRK.

Fornøyd forsvarssjef

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen mener det er en styrke av at det er tatt en beslutning om å anskaffe et helikopter som allerede er i tjeneste i flere land.

– Det er bra at det er tatt en beslutning om anskaffelse av et nytt maritimt helikopter til Forsvaret. Denne beslutningen gir forutsigbarhet for folkene våre, sier Kristoffersen, ifølge Forsvaret.

– Seahawk er et godt og vel utprøvd helikopter som vil gjøre oss i stand til å løse kystvaktsoppdraget på en enda bedre måte.

Fakta: Sikorsky MH-60 Seahawk

  • Seahawk er et amerikansk tomotors militært multirollehelikopter
  • Brukes blant annet til anti-ubåtkrigføring, anti-overflatebekjempelse og søk- og redningsaksjoner
  • Lengde: 19,8 meter
  • Bruttovekt: 10 206 kilogram
  • Marsjfart 253 kilometer i timen
  • Rekkevidde: 454 kilometer

Kilde: Store norske leksikon