Nikolai André Valvik har vært tillitsvalgt siden barneskolen. Nå er han hovedtillitsvalgt i Luftforsvaret (Foto: Øyvind Førland Olsen/Offisersbladet).
Bilde:

Nikolai André Valvik har vært tillitsvalgt siden barneskolen. Nå er han hovedtillitsvalgt i Luftforsvaret (Foto: Øyvind Førland Olsen/Offisersbladet).

Ny i BFO: Nikolai André Valvik

Hovedtillitsvalgt i Luftforsvaret Nikolai André Valvik vil heller snakke med folk enn om dem.

– Jeg husker at læreren min på videregående i Florø kom en brosjyre om teknisk befalsskole. Jeg var bare 17 år, nesten en «barnesoldat» da jeg startet på utdanningen i Forsvaret. Jeg tenkte: «Hvorfor ikke?», sier Nikolai André Valvik om valget for 11 år siden.

Valvik har blitt eldre (28 år) og langt mer erfaren siden da. Han har blant annet gjennomført utdanningen ved Sjøkrigsskolen og påtatt seg en rekke tillitsverv, også som leder av Kadettenes Fellesorganisasjon (KAFO) i 2021-22, en innsats som han også mottok en ærespris for.

– Jeg har vært tillitsvalgt helt siden barneskolen. Første gangen var fordi jeg ble pekt på. Jeg tror det handler om at jeg inngir tillit, og det tror jeg handler mye å være lyttende og forutsigbar.

– Jeg vil heller snakke med folk enn om folk, sier Valvik.

Hovedtillitsvalgt i Luftforsvaret

Valvik sier at han er ydmyk overfor å påta seg jobben som hovedtillitsvalgt i Luftforsvaret på vegne av BFO. Han kommer fra en stilling som seksjonsleder for teknisk avdeling i redningshelikoptertjenesten på Ørland og tidligere har Valvik blant annet jobbet som teknisk befal og formann for våpen- og tårnsystemer i Panserbataljonen.

«Jeg har vært tillitsvalgt helt siden barneskolen. Første gangen var fordi jeg ble pekt på. Jeg tror det handler om at jeg inngir tillit, og det tror jeg handler mye å være lyttende og forutsigbar.»

I tillegg har han vært styremedlem i YS stat og hovedstyremedlem i BFO.

– Jeg tror ikke jeg hadde fått de mulighetene og utfordringene jeg har opplevd i Forsvaret hvis jeg hadde valgt en sivil jobb og utdanning.

– Jeg er egentlig optimistisk på vegne av Forsvaret og muligheten for å lykkes med den opptrappingen vi står overfor i langtidsplanen. Samtidig er vi nødt til å gjøre ting riktig, vi er forpliktet overfor samfunnet til å jobbe for at vi lykkes slik at Forsvaret fungerer best mulig. Da er vi nødt til å ta det steg-for-steg, sier Valvik.

Må heve kompetansen

Ifølge Valvik er det viktig å rette søkelyset på kompetansen arbeidsgiver har i å forvalte sitt personell og sine ressurser. Det trengs et solid løft i arbeidsgiverkompetansen for linjeledere på flere nivå, mener Valvik.

– Å være med på å påvirke arbeidssituasjonen til de ansatte i en tid der vi skal vokse, er veldig spennende. Samtidig har vi flere ting vi må ta tak i: Først og fremst må vi løse pensjonsspørsmålene – og sørge for opptjening av pensjon på variable tillegg og pensjonsavtale for oss med pliktig avgang. Vi må i tillegg bedre boforholdene for ansatte slik at folk ikke trenger å bo i brakkerigger.

– I tillegg må arbeidsgiverkompetansen heves, for eksempel hos linjeledere. Nå er den for dårlig, spesielt innenfor HR og virksomhetsstyring, og det fører til små brudd fra arbeidsgivers side og i verste fall direkte lovbrudd. Det har ikke vi tid til når vi skal øke Forsvarets operative evne.