Av Nikolai André Valvik, hovedtillitsvalgt i Luftforsvaret (BFO)
Etter Berlin-murens fall tenkte de fleste vestlige samfunn at demokratiske idealer og liberale ideer ville spre seg til hele
verden. De siste årene har derimot flere samfunn blitt mer autoritær og diktatorisk.
I 2023 ble det et faktum at det er flere land i verden med diktatur enn demokrati, ifølge en rapport fra Gøteborgs universitet.
Det er en bekymringsfull trend som vi må ta på det høyeste alvor. Norge er, takket være mennesker som kjempet og ofret, og fortsatt kjemper, et av de mest demokratiske landene i verden.
Et forsvar for demokratiet
Artikkel 8 i FNs konvensjon om økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter beskriver enhvers rett til å danne og slutte seg til en fagforening. Enhver stat som anerkjenner konvensjonen forplikter seg også til å følge den. I det
organiserte norske arbeidslivet er trepartssamarbeidet ( mellom arbeidsgiver, arbeidstaker og staten) spesielt viktig, og det representerer flere aspekter av våre demokratiske verdier.
Ved å engasjere seg i en fagforening i Forsvaret utøver man derfor det vi alle i Forsvaret er satt til å forsvare - demokratiet.
Alle arbeidstakere i Norge har rett til medbestemmelse. For å utøve denne medbestemmelsen trenger felleskapet –arbeidstakerne – frivillige tillitsvalgte på alle nivå i en organisasjon.
På samme måte som demokratiet trenger frivillige innbyggere
som engasjerer seg politisk på flere nivå.
De tillitsvalgte representerer arbeidstakerne i møte med arbeidsgiver og utøver medbestemmelse; gir råd og innspill, diskuterer, og korrigerer. Utøvelse av medbestemmelse er med andre ord en demokratisk prosess.
Denne demokratiske prosessen må gi større verdi for samfunnet, arbeidsgiver og arbeidstaker enn det det ville gjort gjennom en autoritær prosess. Vi må med andre ord ha en iboende tro på at slike demokratiske prosesser tjener samfunnet bedre enn autoritære prosesser.
Partene i samarbeidet er derfor demokratisk forpliktet til å gjøre
samarbeidet konstruktivt. Mister partene, og dermed felleskapet, tillit til denne prosessen, mister demokratiet i seg selv legitimitet. Arbeidsgiver og de tillitsvalgte i partssamarbeidet kan derfor sees på som voktere av demokratiet.
«Et resultat av mitt eget engasjement gjennom ulike tillitsvalgtsverv er at min forsvarsvilje har økt betraktelig.»
-
Legger vi denne tanken til grunn, stilles det krav til at arbeidsgiver og tillitsvalgte er bevisst sine roller. Det innebærer blant annet å være godt forberedt, vise hverandre respekt og forståelse, søke kompromiss, og kontinuerlig bygge kompetanse. Dette for å opprettholde og styrke tilliten til trepartssamarbeidet, og derigjennom styrke demokratiet og våre liberale verdier.
Et styrket demokrati blir spesielt viktig når autoritære krefter får gehør i flere deler av verden.
Bli trygg i sjefsrollen
La det ikke være noe tvil – lojaliteten min ligger i demokratiet, våre verdier og det norske samfunnet. Jeg er derfor opptatt av at Forsvaret, som en offentlig etat, leverer effektive tjenester til innbyggerne i samfunnet, og jeg mener vi gjør dette best gjennom partssamarbeidet. Hvor meningsbrytningen i samarbeidet resulterer i et bedre resultat enn om bare arbeidsgiver drøfter og bestemmer selv.
Et resultat av mitt eget engasjement gjennom ulike tillitsvalgtsverv er at min forsvarsvilje har økt betraktelig. Jeg er derfor overbevist om at medbestemmelse skaper en eierskapsfølelse ovenfor oppdraget, samt bygger tilhørighet til verdiene i samfunnet en lever i. Derfor vil jeg oppfordre flere i Forsvaret til å ta på seg et tillitsvalgtverv, så skal vi i BFO kle på dere kompetansen dere trenger.
Arbeidsgivere bør også delta på tillitsvalgtkurs for å bli mer trygg i sjefsrollen.
Det ble jeg.