Bilde:

Kadetter risikerer større belastning og flere utgifter etter forsvarsløftet, skriver leder i KAFO Danica Mae Fischer. Her ser vi forsvarsminister Bjørn Arild Gram i møte med kadetter ved Sjøkrigsskolen (Foto: Kristian B. Solerød/Forsvaret).

Kadettenes utfordringer i lys av Forsvarets utvidelse

Kadetter risikerer større belastning og flere utgifter etter forsvarsløftet.

Av Danica Mae Fischer, leder i Kadettenes Fellesorganisasjon (KAFO)

5. april besluttet regjeringen å styrke Forsvaret med 600 milliarder kroner over de neste 12 årene, kjent som forsvarsløftet. Målet er å styrke alle forsvarsgrener med flere personer og nye kapasiteter.

Selv om dette er et nødvendig tiltak, er det viktig å vurdere hvordan disse endringene påvirker organisasjonen, spesielt for kadettene. Hverdagen for mange kadetter blir nå mer utfordrende.

Kadetter ved krigsskolene anses som tjenestepliktige og omfattes av lover og hjemler fra fredsregulativet. I henhold til §4.1 skal «tjenestepliktige og frivillige som gjør tjeneste i Forsvaret ha fri kost, fritt kvarter og fri bekledning (...)».

Imidlertid ble det fra 1. januar 2024 innført en ny bestemmelse i §3.15 som sier: «Den som mottar bostønad for egen eller leid bolig i naturlig boområde for tjenestestedet, har ikke krav på forlegning på tjenestestedet.»

Danica Mae Fischer er leder for Kadettenes Fellesorganisasjon (KAFO) (Foto: Tiril Haslestad).

Har skapt problemer

Dette har skapt problemer for kadettene. Hvis man sa fra seg
bostønad i mai for å få forlegning på skolen, måtte man fortsatt
betale leie for sin eksterne bolig ut august på egen regning,
grunnet en normal oppsigelsestid på tre måneder.

På grunn av den korte beslutningstiden og de økonomiske konsekvensene, valgte de fleste å gi fra seg retten til forlegning på skolen.

Reiseutgiftene er også en utfordring som skolen ikke dekker. Behovsprøvd bostønad dekker bolig innenfor «naturlig boområde», som videre defineres som området med inntil en time reisetid med kollektivt.

Ifølge §5.6 «Når avstand mellom bopel og tjenestested er minst 2,5 km, dekkes legitimerte reiseutgifter (…). De som benytter seg av generell nattpermisjon, får ikke dekket reiseutgiftene.»

Dette betyr at en stor gruppe kadetter som bor utenfor skolen, nå verken får dekket kollektivutgifter eller har tilgang til et rom på skolen.

Flere kadetter på skolene

Forsvarsløftet skal utvide Forsvaret med flere personer, og FHS øker
derfor antallet kadetter hvert år. Men denne økningen skjer uten tilsvarende utvidelse i forlegningskapasiteten ved skolene.

Belastningen for kadettene under utdanning ved FHS er allerede stor. De som bor på skolen, deler små rom med en medkadett i tre år, med minimal plass og lite privatliv. De som bor utenfor skolen, risikerer å pendle i opptil en time kollektivt hver vei, uten å få dekket disse kostnadene.

KAFO mener at håndteringen av saken ved de ulike skolene har vært problematisk. Vi forstår at FHS må fatte tiltak for å frigjøre plass ved skolene, men er uenig i måten kadettene har blitt behandlet i prosessen.

Saken kom brått på, det oppleves som en lite gjennomtenkt løsning, i tillegg til at skolene viser lite villighet til å samarbeide og vise skjønn (blant annet når det gjelder reisekostnader). Slik saken er håndtert løses ikke problemet, men skaper flere.

KAFO mener endringen ikke burde hatt tilbakevirkende kraft.

Altså, de kadetter som har mottatt bostønad og hatt rom på skolen fra start ikke mister tilgang på forlegning. Kadetten har inngått en avtale med skolen, og nå endres vilkårene uten at kadetten har noe de skulle sagt i saken.

12 måneders tid

Videre mener vi at man i det minste burde få 12 måneder oppsigelsestid slik at kadetten får bedre tid til å bestemme seg for om de ønsker bostønad eller forlegning på skolen. I denne tidsperioden vil man ha bedre tid til å si opp en eventuell leiekontrakt eller selge bolig.

I tillegg til bedre tid til å forberede flytting.

Til slutt mener KAFO at alle minimum skal ha tilgang på en seng på leir, om det så blir firemannsrom. Dette for å lette belastning ved øvelser eller andre obligatoriske arrangement ved skolene.

Kjernen av problemet er at militær student er i en personellkategori med mangel på tydelig regelverk om våre rettigheter. Derfor er en tydelig definert personell-kategori for kadetten en av KAFOs kjernesaker og noe vi arbeider med kontinuerlig og i tett samarbeid med studentrådet.

Problematikken rundt bostønad er en av de første merkbare konsekvensene av forsvars-løftet ved krigsskolene. Det er tydelig at det er behov for bedre løsninger for å sikre at kadettenes hverdag ikke blir unødvendig belastet i en allerede krevende utdanning.