Grete Sandmann (57) er ny ansatt i Befalets Fellesorganisasjon (Foto: Øyvind Førland Olsen/Offisersbladet).
Bilde:

Grete Sandmann (57) er ny ansatt i Befalets Fellesorganisasjon (Foto: Øyvind Førland Olsen/Offisersbladet).

Ny i BFO: Grete Sandman

– Jeg sier ikke at alt var bedre før, men vi må gjøre ting mye bedre enn det vi får til i dag, sier Grete Sandman.

– Mange som startet i Forsvaret samtidig som meg så for seg en livslang karriere i uniform. Det er det ikke som mange som gjør lenger, og det er alvorlig for Forsvaret med tanke på at det tar så lang tid å utdanne og å bygge erfaring. Vi må investere i og forvalte personellet vårt vel slik at de velger å bli, sier Grete Sandman (57).

Sandman startet i Befalets Fellesorganisasjon i august i år, som sentral frikjøpt tillitsvalgt med ansvar for å følge opp modernisering og effektivisering i Forsvaret.

Befalsskole for infanteriet

Hun kommer fra stillingen som personellsjef (J1) i Forsvarets personell- og verneplikssenter (FPVS) og kan vise til en lang og innholdsrik karriere i Forsvaret, som strekker seg tilbake til 1987. I tillegg har hun flere år med erfaring fra det sivile arbeidsliv, blant annet som stabssjef i kommunal sektor, daglig leder i en attføringsbedrift og selvstendig næringsdrivende som gestaltterapeut.

At det ble Forsvaret som ble første inngang i arbeidslivet var litt tilfeldig, forteller hun.

– Jeg var helt sikker på hva jeg ikke ville skulle; forbli på Raufoss, eller jobbe innenfor helse eller skolesektor. Så likte jeg å trene og være i aktivitet, så da startet jeg på Befalsskolen for infanteriet i Sør-Norge, forteller Sandman.

Flere ulike misjoner

Senere ble utdanningen i Forsvaret fulgt opp med krigsskole, og utenlandstjeneste i flere ulike misjoner som i Afghanistan, Mali og på Golan.

– Jeg var ved Joint Visitor Bureau i Mazar e-Sharif (2015) i Afghanistan og tok imot VIPer som statsoverhoder og andre type mennesker. Det var utrolig artig og ingen dager var like, sier Sandman.

«Vi må investere i og forvalte personellet vårt vel slik at de velger å bli».

I 2017 fortsatte utenlandstjenesten som assisterende personellsjef i FN-misjonen MINUSMA i Mali, før hun to år senere var observatør på israelsk okkupert Golan for UNTSO.

Nå håper hun å bruke erfaringene fra Forsvaret og sivil sektor til å styrke Forsvaret framover.

Må gjøre det bedre

– Jeg sier ikke at alt var bedre før, men vi må gjøre ting mye bedre enn det vi får til i dag – for å forvalte personellet vårt på best mulig måte slik at de ikke slutter. Vi vet mye om hvorfor folk slutter i dag; enten det handler om faglig utrygghet, for lav lønn, for dårlige pensjonsordninger og at mange føler det er vanskelig å kombinere familielivet med en jobb i Forsvaret.

– BFO har støttet meg og gitt med ryggdekning gjennom min karriere i Forsvaret. Nå gleder jeg meg til å bidra til at Forsvaret blir flinkere til å beholde folk og sørge for at de blir lengre enn det de gjør i dag, sier Sandman.

Les også: – Jeg er bekymret for risikoen vi tar