Færre vil bli tillitsvalgt
Andelen tillitsvalgte i arbeidslivet som føler seg respektert av ledelsen synker og færre vil bli tillitsvalgt, viser en ny undersøkelse.
Tekst: Øyvind Førland Olsen, kommunikasjonsrådgiver i BFO (Foto: YS)
I 2009 svarte 70 prosent at de følte seg respektert av ledelsen. I 2022 har dette sunket til 57 prosent.
Det kommer fram av YS Arbeidslivsbarometer, som er en uavhengig, forskningsbasert undersøkelse og analyse.
Den er gjennomført av Arbeidsforskningsinstituttet (AFI - OsloMet) på oppdrag for YS (Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund).
– Vi har en utfordring i at oppslutningen om fagforeningers rolle og virksomhet øker, samtidig som dette ikke nødvendigvis materialiserer seg i medlemskap og tillitsverv, sier leder i YS Erik Kollerud (hovedbilde), ifølge en pressemelding
– Dette dilemmaet underbygges videre av at et økende antall tillitsvalgte ikke føler seg respektert av ledelsen, samtidig som de fleste ledere er positive til fagforeninger, fortsetter Kollerud.
Bedre i offentlig sektor
Andelen som svarer at de blir respektert av ledelsen er høyere i offentlig sektor enn i privat sektor.
66 prosent i offentlig sektor svarer at de blir respektert av ledelsen. I privat sektor svarer 49 prosent av de tillitsvalgte at de blir respektert av ledelsen.
Opplevelsen av mindre respekt fra ledelsen har imidlertid økt i alle sektorer siden 2009.
Tidkrevende rolle
Andelen tillitsvalgte som opplever rollen som mer krevende er også stigende, viser undersøkelsen.
Andelen tillitsvalgte som sier seg enig i, eller sterkt enig i at tillitsvalgtsrollen er mer utfordrende i dag enn for fem år siden stiger, fra nesten 37 prosent i 2009 til 47 prosent i 2022.
Det er flere årsaker til at rollen som tillitsvalgt oppleves som mer utfordrende. De viktigste er likevel å ha nok tid og ressurser til arbeidet som tillitsvalgt.
Videre er det færre enn tidligere som ønsker å påta seg rollen som tillitsvalgt (se bilde).
Andelen som kan tenke seg å bli tillitsvalgt blant de som ikke har vært tillitsvalgt tidligere er 30 prosent i 2022. Det er en betydelig nedgang fra 35 prosent i 2019.
Nedgangen er mest fremtredende for ansatte i fylkeskommuner og kommuner.
Kjenner seg igjen
Leder i Befalets Fellesorganisasjon (BFO) Jens Jahren sier at det også har blitt vanskeligere å få ansatte til påta seg et tillitsverv i Forsvaret.
– Dette er en trend vi har sett over tid og det er oppleves som vanskeligere å kombinere jobbhverdagen med et verv som tillitsvalgt. Dette gjelder særlig på lavere nivå, sier Jahren.
– En slik utvikling gjør det vanskeligere å utvikle god medvirkning og støtter ikke oppunder våre eller ledelsen sine intensjoner. I tillegg kan det raskt bli slik at endring blir vanskeligere og går saktere når medvirkningen blir mindre, sier lederen i BFO.