Leder i BFO Dag Stutlien (t.v.), forsvarsminister Bjørn Arild Gram og nestleder i BFO Lars Ullensvang var gjest i podkasten BFO befaler.
Bilde:

Leder i BFO Dag Stutlien (t.v.), forsvarsminister Bjørn Arild Gram og nestleder i BFO Lars Ullensvang var gjest i podkasten BFO befaler.

BFO befaler: Forsvarsminister Bjørn Arild Gram

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) mener vi må finne oss i at folk vil gå oftere går mellom militær og sivil karriere. Likevel er det for mange som slutter, mener Gram.

Befalets Fellesorganisasjon ved leder Dag Stutlien og nestleder Lars Ullensvang, møtte forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) under Arendalsuka. På dagsorden var personellsituasjonen i Forsvaret og hvordan det er mulig å oppnå målsettingene i langtidsplanen for forsvarssektoren.

Programleder var redaktør i Offisersbladet Øyvind Førland Olsen.

Lytt til hele episoden her

Offisersbladet: Hvordan vil du beskrive personellsituasjonen i Forsvaret?

Gram: Da vi la fram langtidsplanen løftet jeg fram to tema som nå møter: Det ene var gjennomføring i stort. Det er et stort forsvarsløft som kommer til å kreve mye gjennomføring.

Jeg løftet også fram personellsituasjonen som en veldig viktig del av gjennomføringen. At vi rekrutterer godt gir et godt utgangspunkt, og vi må rekruttere mange flere framover. Derfor er økt utdanningskapasitet viktig, men vi må bli enda bedre til å beholde flere av de som jobber i forsvarssektoren i dag.

Det er for mange som slutter.

Offisersbladet: Forsvaret rekrutterer godt, men likevel mister de for mange ansatte. Av konkrete tiltak hva kan gjøres for å stoppe det?

Gram: Avgangstallene blant spesialistene har gått noe ned, fra et forholdsvis høyt nivå, men det er en nedadgående trend. Det er bra.

Det er motsatt trend med tanke på offiserene, riktignok fra et ganske lavt nivå, men det har økt. Det kan handle om bosituasjon, det kan handle om balansen mellom arbeidsbelastning og familietid, lønnsforhold, pensjon... Det er sammensatt og da er det også sammensatte virkemidler som må til. Med tanke på arbeidsbelastning kan det for eksempel hjelpe at vi har kjøpt simulatorer i stedet for at folk er to måneder i Skottland, eller at vi har doble besetninger på fartøy for en mer planlagt arbeidstid.

Offisersbladet: Legger regjeringen godt nok til rette for at Forsvaret kan beholde flere, og gjør Forsvaret nok for å beholde sine ansatte, Dag (Stutlien)?

Stutlien: Det er lagt til rette i den kommende langtidsplanen så finansieringen er på vei. Vi må ikke glemme at det er gjort veldig mye bra i Forsvaret allerede og sektoren for øvrig, men vi kommer ikke unna at 700-800 har sluttet de siste årene i tilfeldig avgang. Vi er i en alvorlig situasjon som vi er nødt til å gjøre noe med.

Det er kanskje ikke behov for enda flere tiltak, men det er nødvendig med enda større trøkk på de tiltakene vi har allerede.

Kanskje vi skulle hatt en enda tydeligere overordnet strategi med et kort, mellomlangt og langsiktig fokus slik at vi kan gjøre detpå en helhetlig måte.

Offisersbladet: Er det mulig være enda mer konkret med hvilke tiltak som er nødvendig for å beholde ansatte?

Stutlien: Tiltakene kan vi speile tilbake til FFIs rapport om sluttårsaker. Og helt øverst der troner lønn. Nå skal ikke lønn løse alt. Det handler om vilkår og rettigheter; det går på pendling og flytting. Det er ikke en quick fix – bortsett fra pensjon.

Får vi landet det med pensjon, raskt, da blir det ro i rekkene. Og da får de tiltakene vi er i gang med tid til å virke.

Offisersbladet: Hvor viktig mener du at en mer forutsigbar pensjon der en større del av inntekten er pensjonsgivende, Gram?

Gram: Det er et viktig tema, og det er egentlig stor grad av enighet om analysen her. Vi har jo jobbet i lang tid med et lønns- og insentivprosjekt som peker i den retningen der flere av tilleggene kan være pensjonsgivende.

Tidligere handlet det om sluttlønnen som dannet grunnlaget for pensjon. Nå som hele yrkeskarrieren danner grunnlag for pensjonen, så ser det annerledes ut.

Offisersbladet: Hva er ditt inntrykk av personellsituasjonen i Forsvaret, og hva kan gjøres for å beholde flere enn det Forsvaret klarer i dag, Lars?

Ullensvang: Det å miste kompetent personell som har hatt læring i stilling over mange år, det får du ikke bare tilsatt. Langt på vei innebærer det at vi veksler inn kompetanse med nye ansatte. Det er krevende å kompetanseheve de individene gjennom skolesystemet og ved operativ erfaring; og øving, seiling og vakt.

Den største bekymringen min er forbundet med den nye særalderspensjonsordningen, som er ute til høring og skal behandles på Stortinget, der mange føler at den river beina under en rekke prioriteringer de har gjort i livet fordi forutsetningene plutselig endres.

Fikk du med deg episoden med stortingspolitiker Ingrid Fiskaa?

Lytt til den her