Bilde:

Alt militært personell som er berørt har nå fått beregnet sin gradsansiennitet på nytt, skriver forhandlingsleder i BFO Grete Thorsby. Her ser vi en soldat i Finnmark heimevernsdistrikt (Foto: Helene Sofie Thorkildsen/ Forsvaret).

Beregner gradsansiennitet på nytt

Alt militært personell som er berørt har nå fått beregnet sin gradsansiennitet på nytt. SAP/rulleblad oppdateres.

Etter revideringen av HR-bestemmelsen og veileder del B (gyldig fra 01.09.24) ble det vedtatt en overgangsordning hvor Forsvaret skal beregne gradsansiennitet for militært personell som kom uheldig ut da de ble tilsatt mens et annet regelverk var gjeldende.

Forsvarets personell- og vernepliktssenter (FPVS) melder at alle ikke får endring i grad. Det skyldes at den gamle beregningen for disse var bedre. Andre får bedre gradsansiennitet og noen får opprykk i grad.

Reberegning av grad i forbindelse med nye godskrivingsregler

I forbindelse med overgangsordningen skal alt personell håndteres likt, uavhengig av forsvarsgren. Gradsutregningen skal gi effekt fra 01.07.2025 og utregningen er basert på det som er registrert av arbeidserfaring i sentrale registre.

Prosessen er i gang og kort forklart skal godskrivingsreglene være lettere å forstå i fremtiden. Alle vil få en detaljert beskrivelse for hva som er godskrevet på den enkelte for hvilke perioder.

Man får godskrevet gradsansiennitet etter følgende beregning:

  • ​All fullført sivil utdanning på fagskole, bachelor eller høyere nivå. (max en grad på samme nivå godskrives).
  • All sivil arbeidserfaring etter fylte 18 år der man har hatt fast stilling omregnet til 100 % stilling (sivil lærlingtid eller ringevikar uten fast stillingsprosent gir ikke uttelling).
  • All militærtjeneste (inkludert tid som militær student og lærling i Forsvaret), med 365 dager fratrekk for førstegangstjeneste.

Dersom flere forhold har vært gjeldende samtidig, eksempelvis utdanning og jobb, begrenses godskriving til max «100 prosent stilling» pr dag.

Godskriving begrenses til 2 år som OR5+ eller 2 år som OF1+, men tjenestetid i søylen etter oppnådd utdanningsnivå regnes utenom det som godskrives.

Dersom tidligere gradsberegning gjør at man kommer bedre ut, beholder man gammel grad og gradsansiennitet.

De som får gradsopprykk vil få ny lønn basert på ny grad. For de som bare endrer ansiennitet medfører ikke det noe endring i lønn. ​

Feil i datakvalitet

Reberegning av grad vil foregå automatisk. For personell som har ufullstendige data på sitt rulleblad, er det ikke mulig å foreta en ny automatisk beregning.

Det er oppdaget at flere har ufullstendige data på rullebladet sitt med tanke på militært utdanningsnivå, militær grad og sivil arbeidserfaring. FPVS gjør en manuell jobb for å lukke flest mulig avvik frem til 1. juli 2025.

​Har du ikke fått beregnet ansiennitet på nytt?

Etter 1. juli sender FPVS en e-post til alle berørte med informasjon om hva som er gjort, eventuelt hva som må gjøres for at du får beregnet ansienniteten på nytt.​

Dette må du selv gjøre

  • ​​​Dersom tidligere arbeidsgiver ikke har registrert tidligere arbeidsforhold riktig i sentrale registre, tas det ikke med i beregningen. «Feilen» må korrigeres via tidligere arbeidsgiver, - ikke via Forsvaret.
  • Sender inn en sak i FIF med overskriften «Mangelfull re-beregning av gradsansiennitet ifm. overgangsordning» etter 1. juli 2025.

Saker som sendes inn vil ikke bli behandlet før tidligst medio august da FPVS må prioritere registrering av nyansettelser og tjenestegjøringer i ferien.

Det som ikke er meldt inn innen 31.12.2025 blir ikke tatt med i gradsberegning i denne prosessen, men må eventuelt søkes om vurdert av DIF ifm. forsert opprykk søknad.

Alle vil motta informasjon om hva som er gjort når FPVS har gått gjennom ny beregning. Forsvaret ber om at alle venter med eventuelle henvendelser i EIC til etter at de har mottatt informasjon.

BFO bidrar

BFO støtter forsvarsansatte der det måtte være behov, men ber den enkelte følge gitte føringer fra FPVS. Vent til du har fått e-post fra E-post etter 1. juli 2025, før du gjør din henvendelse.