Bilde:

John Strømseng (58) har tatt med seg sønnen Hans Kolbjørn Strømseng (22) til strendene i Normandie. Her står de ved en Ford Jeep fra 1942. Både kjøretøy og uniformer er merket som tilhørende den 99 infantry battalion, forteller Strømseng (Foto: privat).

80 år siden Operasjon Overlord

Tillitsvalgt John Strømseng er i Normandie for å markere tidenes største militære operasjon, ilandsettingen i Normandie.

6. juni 1944 markerte begynnelsen på Operasjon Overlord. Den begynte like etter at allierte styrker hadde startet sin gjenerobring av tyskokkuperte Frankrike. På strendene i Normandie, ble 23.000 fallskjermsoldater satt inn første dagen av gjenerobringen, også kjent som D-dagen.

Så fulgte 156.000 infanterisoldater som ble transportert av rundt 7000 skip og ilandsatt ved strendene i Normandie med kodenavn Utah, Omaha, Gold, Juno og Sword. Troppene fikk også støtte av rundt 11.000 fly.

Ilandsettingen ved strendene i Normandie, også kjent som D-dagen, startet 6. juni. Dette historiske bildet er tatt av Robert F. Sargent i den amerikanske kystvakten (Foto: Robert F. Sargent, via Wikimedia Commons).

På tross av Norge var okkupert av Tyskland, deltok likevel to norske jagerflyskvadroner, ti marinefartøy og 43 handelsfartøy i den enorme militære operasjonen.

Minnes historien

Nå, 80 år senere, har arbeidsplasstillitsvalgt i Marinen John Strømseng og sønnen Hans Kolbjørn Strømseng (22), funnet veien til Normandie – ikledd allierte uniformer.

Bilde:

Arbeidsplasstillitsvalgt i BFO John Strømseng har tatt med seg sønnen Hans Kolbjørn til Normandie for å markere at det er 80 år siden D-dagen, som trolig var det største vendepunktet i 2. verdenskrig (Alle foto: John Strømseng).

Bilde:

Hans Kolbjørn Strømseng hilste også på forsvarssjef Eirik Kristoffersen som var tilstede.

Bilde:

Kystvakten var på plass under 80-års markeringen.

– Det er autentiske uniformer fra den norsk-amerikanske bataljonen (99th Infantry Battalion. journ. anm.), sier Strømseng til Offisersbladet.

– Jeg hadde en far som var i Skottlandsbrigaden – og jeg har levd med historier om 2. verdenskrig siden jeg var liten. Fortellingene om krigen vekket historieinteressen min og det har smittet over på sønnen min også, sier Strømseng.

Starten på slutten

Strømseng forteller at det er tredje gangen han reiser til Normandie for å markere det historiske vendepunktet i krigen.

– Det var starten på slutten dette her, og det er er ikke godt å si hva som hadde skjedd hvis operasjonen ikke var vellykket. Det å være her og kjøre rundt (i en Ford Jeep fra 1942. journ. anm.) og føle på stemningen – det er nesten som å reise tilbake i tid, sier Strømseng.

Kilde: Store norske leksikon