Skal du flytte?
- Har du fått beordring som varer et år eller lengre og flytter til selvstendig bolig, fratrer eller må bytte militær bolig kan du ha rett til å få dekket utgifter i forbindelse med flytting. Det er FPVS som behandler flyttesøknaden og gjør avtale med flyttebyrå. Du må påregne minimum tre ukers saksbehandlingstid.
- Dersom Forsvaret ikke kan tilby militær bolig på beordringsdatoen, kan kostnader til lager dekkes. Flytter du fra militær bolig må du legge ved bekreftelse fra boligkontoret på at du må flytte ut av nåværende bolig og at ny bolig ikke er innflyttingsklar.
- For flytting til selvstendig bolig dekkes flyttelass på inntil 70 m3 fra folkeregistrert adresse til ny folkeregistrert adresse
- Du kan ha rett til en ekstrareise til det nye tjenestestedet for å se på bolig, barnehage, skole og lignende. Reisen gjelder for deg som ansatt og eventuelt dine husstandsmedlemmer. Reisen må gjennomføres før du tiltrer i ny avdeling.
- Flytting til ønsket bolig kan være aktuelt hvis du ikke har fått beordring, men ønsker å flytte til en bolig utenfor tjenestedistriktet. Dette er en rettighet du bare kan benytte en gang i løpet av hele karrieren. Godtgjørelsen er skattepliktig, og det er skatteprosenten på skattekortet ditt som legges til grunn. Du får ikke dekket lagring av flyttegods når du flytter til ønsket bosted. Selv om du får flytting til ønsket bolig, kan du likevel søke om pendling.
- For flytting til uselvstendig bolig (eller hvis beordring under ett år), dekkes forsendelse på maksimalt 25 m3 fra folkeregistrert adresse til ny folkeregistrert adresse. Det er FPVS som behandler søknaden og bestiller oppdrag fra flyttebyrå.
- Flytter du fra selvstendig bolig til ny selvstendig bolig og har en beordring på over ett år, kan du søke om flyttebonus. Flyttebonus blir beregnet ut fra den landsdelen du flytter til og utbetales etter at du har begynt i ny stilling. Flyttebonus gis i beordringens varighet og maksimalt 5 år.
- Har du søkt om forsvarsbolig, men har fått avslag fordi det ikke er boliger tilgjengelig? Da kan du søke om støtte til leie av sivil bolig, så lenge du er i målgruppen for Forsvarets leieboliger.
MERK: Du kan ikke innvilges både flytting og pendling på samme beordring. Eneste unntaket er hvis du får dekket flytting til ønsket bosted. Og husk – det er egne regler for flytting til utlandet.
Skal du pendle?
- Hvis du ikke velger å flytte ifm. ny beordring, kan du som fast ansatt søke om pendlerstatus, forutsatt at du eier eller leier og bor i selvstendig bolig på beordringstidspunktet. Det må være 50 km mellom gammelt og nytt tjenestedistrikt. Husk å søke om pendlerstatus snarest etter tiltredelse i ny stilling. Pendlerstatus gis ikke med tilbakevirkende kraft, slik at du vil ikke få dette innvilget hvis du venter 1-2 år med å søke om pendling.
- Innvilget pendlerstatus gir deg rett til 30 tur-retur-reiser per år. Dette innvilges til alle ukependlere, uavhengig av sivil status.
Du opptjener deg 0,58 tur-retur-reiser per uke. Husk at reisene kan ikke brukes før de er opptjent.
- Husstandsmedlemmer kan benytte pendlerreisene dine for å besøke deg på tjenestestedet. Det forbrukes da en tur-retur-reise per husstandsmedlem.
- Hvis du ikke fyller kriteriene for pendlerstatus, kan du ha rett til tariffreiser dersom du er fast ansatt og har vært registrert i folkeregisteret med samboer i over 9 måneder. Du opptjener 1 tur-retur-reise per måned med fly mellom tjenestested og bosted.
Lønn
- De fleste får lønnsslippen i Altinn og/eller i FIF-portalen. Logg inn på Altinn for å se lønnsslippen som PDF. Husk at du har kontrollplikt på lønnsslipp. Det innebærer at du skal si fra både hvis du har fått for mye utbetalt og hvis du har fått for lite utbetalt.
- Ved for mye utbetalt lønn, vil du bli trukket i lønn. Du må gi ditt samtykke til dette, og kan avtale med arbeidsgiver hvorvidt beløpet skal trekkes i sin helhet på samme lønn eller deles over flere lønnsutbetalinger.
- Når du får ny stilling, skal du kalles inn til en lønnssamtale med nærmeste foresatt innen 12 måneder etter tiltredelse (ref. hovedtariffavtalens punkt 2.5.5). Arbeidsgiver skal vurdere din lønnsplassering på ny innenfor stillingens lønnsalternativer og det skal gjøre sin dialog med deg som arbeidstaker. Dette gjelder også ved overgang fra midlertidig til fast ansettelse.
Ferie
- Du har normalt 25 feriedager du må avvikle i løpet av året. Det er arbeidsgiver som skal sørge for avvikling av ferien.
- Arbeidsgiver skal i god tid drøfte avviklingen av hovedferien og sette opp ferieplan. Hovedferien godkjennes av din nærmeste leder etter drøftingen. Feriedager utover hovedferie kan godkjennes fortløpende av nærmeste leder. Det skal være tungtveiende grunner for å bli tilbakekalt fra ferie. Ved tilbakekalling får du ny feriedag. Det kan ikke føres overtid før arbeidet overstiger 7,5 timer.
- Du kan overføre inntil 14 feriedager til neste år. Dette gjelder også hvis du er delvis arbeidsufør. Ferie som ikke er avviklet kan kun kompenseres økonomisk i forbindelse med at du slutter.
Arbeidsavtale
- Alle har krav på en arbeidsavtale. Arbeidsavtalen er viktig og regulerer de viktigste sidene i et arbeidsforhold. I Forsvaret inngås det en skriftlig, elektronisk arbeidsavtale som du får tilsendt til digipost.
- Husk at arbeidsavtalen ikke er gyldig før du har signert. Du bør sjekke nærmere varighet, grad, tilsetningsforhold og særskilte forhold = alle de feltene som er fylt inn av arbeidsgiver i din arbeidsavtale.
- Du får tilsendt ny arbeidsavtale hvis du endrer ditt tilsetningsforhold fra T35 til T60 eller får opprykk i grad.
- Andre dokumenter som regulerer arbeidsforholdet, er
- tilsettingsbrev: gis ved fast tilsetting i ny grad eller forsvarsgren. Signeres av sjef Hær/Sjø/Luft.
- disponeringsskriv, som gis ved fast og midlertidig beordring i ny stilling for personell på både beordringssystemet og søknadssystemet.
- beordringsskriv som gis til personell på beordringssystemet som får ny beordring.
Midlertidig beordring
- Hvis du gis en midlertidig beordring (MBO), skal du ha et beordringsskriv som sier dette. Du vil ikke få en ny arbeidsavtale, siden dette ikke er en endring til ditt tilsettingsforhold med Forsvaret. Hvis den midlertidige beordringen er uten tjenestedistriktet, skal du ha tre måneders varsel.
- DIF kan beordre deg midlertidig i inntil 12 måneder. Unntaksvis kan sjef DIF gi deg MBO for en akkumulert periode på inntil 24 måneder. MBO innen egen DIF skal drøftes lokalt.
- MBO utover 24 måneder skal fremmes for sentral drøfting.
- Utfører du stillingens hele og fulle ansvar skal man tilkomme stillingsinnehavers lønn.
- Vær oppmerksom på at midlertidig beordring kan også gis mot din villighet. Midlertidig beordring mot villighet fremsendes av DIF til FPVS for drøfting sentralt og skal registreres på ditt rulleblad. For personell på beordringssystemet er adgangen til å hevde «mot villighet» begrenset til bytte av tjenestefelt, avdeling eller tjenestested, samt stillinger på lavere gradsnivå. Arbeidsgiver har mulighet til å beordre mot villighet nasjonalt for to beordringer av inntil ett års varighet i løpet av hele karrieren. MBO mot villighet kan unntaksvis forlenges med ett år etter samtykke fra deg som ansatt, blant annet for å sikre at den ansatte opptjener seg tjenesteerfaring (TJERF) i stillingen.
Innklarering
- Innklarering er en del av on-boarding prosessen hos ny arbeidsgiver. Her går du runden for å gjennomføre oppstartssamtale, autorisasjonssamtale, utlevering av utstyr, adgangskort etc.
- Mange avdelinger har egne program for on-boarding, men det er ulikt hvordan dette gjøres fra avdeling til avdeling.