Arbeidsplanen: Viktig for å opprettholde balansen mellom jobb og fritid.
Det er mange arbeidsplasser i Forsvaret hvor det utøves arbeid til ulike tider av døgnet. Derfor skal det utarbeides og drøftes en arbeidsplan som viser den enkelte arbeidstakers arbeidstid og fritid.
Arbeidsplan kalles også tjenesteplan. Vi kaller det arbeidsplan i det videre.
Hvorfor er det viktig med en arbeidsplan?
Arbeidsplanen utgjør en avgjørende del av organiseringen av arbeidet og er essensiell for både arbeidsgiver og arbeidstaker. Den gir struktur, forutsigbarhet og muligheten til å balansere arbeidsliv og fritid på en hensiktsmessig måte.
Arbeidsplanen skal også sikre at belastningen fordeles mest mulig likt på arbeidstakerne.
Hvem skal lage arbeidsplanen?
Arbeidsplanen utarbeides av arbeidsgiver og drøftes, altså diskuteres med arbeidstakernes tillitsvalgte på det nivået arbeidsplanen gjelder for. Hensikten er å finne en løsning begge parter kan godta/bli enig om.
Vi ønsker å understreke at det er en BFO-tillitsvalgt som skal drøfte på vegne av BFO-medlemmene. Dette i motsetning til en praksis vi ser flere steder, hvor én representant drøfter den aktuelle arbeidsplanen på vegne av alle ved avdelingen uavhengig av organisasjonstilhørighet.
Et samarbeid mellom arbeidsgiver og de tillitsvalgte som representerer arbeidstakerne, sikrer at planen tar hensyn til både arbeidsgivers behov for effektivitet og arbeidstakernes behov for forutsigbarhet og balanse mellom arbeid og fritid.
Når skal arbeidsplanen være tilgjengelig for personellet den gjelder for?
Arbeidsplanen skal være ferdig drøftet og tilgjengelig senest 2 uker før aktiviteten starter. Endringer som er innenfor de neste 14 dagene fra siste drøftingsdato gir grunnlag for økonomisk godtgjørelse.
Det er også viktig at arbeidsplanen er lett tilgjengelig for alle.
Hva skjer dersom en allerede drøftet arbeidsplanen må endres?
Dersom det er behov for å endre en allerede drøftet arbeidsplan skal en ny arbeidsplan drøftes med de tillitsvalgte i henhold til følgende regler:
- De tillitsvalgte skal informeres om endringen senest 14 dager før endringen iverksettes.
- Dersom de tillitsvalgte krever ytterligere dokumentasjon for endringsbehovet skal drøftingen gjennomføres senest 1 uke før endringen iverksettes.
Frem til iverksetting av ny arbeidsplan er det den opprinnelige arbeidsplanen som er gjeldende.
Opplever du utfordringer med arbeidsplanen på arbeidsplassen, eller har du spørsmål til regelverket?
Ta gjerne kontakt med en av våre hovedtillitsvalgte (HTV) for veiledning og bistand. De er her for å sikre at dine rettigheter blir ivaretatt, og at dine arbeidsforhold er rettferdig og trygge.
Kontaktinformasjon finner du her.
Økonomisk godtgjørelse ved endring
Økonomisk godtgjørelse og arbeidstid godskrives i henhold til faktisk utført arbeid dersom dette gir det gunstigste resultat for arbeidstakeren.
Pålagt tjeneste som ikke fremgår av arbeidsplanen er å betrakte som overtid etter Hovedtariffavtalen (HTA). Dette gjelder ikke døgnbasert tjeneste (øving, vakt, fartøystjeneste, følgepersonell ved utenlandsbesøk og pårørendekontakttjeneste) som kompenseres for den beregnede tid etter satstabell.
For døgnbasert øving, vakt og fartøystjeneste forhøyes den økonomiske kompensasjonen med 50 % for det første døgnet av aktiviteten.
Dersom det er uenighet rundt arbeidsplanen
Kommer man ikke til enighet under utarbeidelse av arbeidsplan mellom arbeidsgiver og tillitsvalgte, skal saken drøftes mellom arbeidsgiver og hovedtillitsvalgte i den respektive DIF (nivå 2). Dersom uenighet er knyttet til ulik forståelse av lov- og avtaleverk fremmes saken til partene på nivå 1.
- Arbeidsplanen det er uenighet rundt skal ikke iverksettes før det er en endelig avgjørelse i saken.
- Dersom det er helt nødvendig av hensyn til tjenestens gang kan DIF iverksette arbeidsplanen.
- Før en slik eventuell iverksettelse skal det være gjennomført drøftinger, og begrunnelse for iverksetting skal fremgå i et referat.
Altså: Ved tvist om oppsetting av arbeidsplaner skal saken behandles i henhold til Hovedavtalen med Tilpasningsavtale (HA/TA) for Forsvaret, §22.2: Uenighet ved drøftinger.
En gang i måneden vil du motta faglig fordypning som en del av vårt nyhetsbrev, for å gi innsikt innen viktige temaer som omhandler lønn, arbeidsvilkår, pensjon og arbeidsmiljø.
Vi ønsker at våre medlemmer skal være opplyste om rettigheter, prosesser og være bevisste på eventuelle forskjeller/avvik mellom det de har krav på og virkeligheten de møter.