Nye satser på NATO-avtalen klare (Foto: Dragoș Asaftei/stock.adobe.com).
Bilde:

Nye satser på NATO-avtalen klare (Foto: Dragoș Asaftei/stock.adobe.com).

Nye satser for NATO-avtalen klare

Arbeidstaker skal bli ikke bli skadelidende for at satsene kommer for sent.

Forsvarsdepartementet (FD) og arbeidstakerorganisasjonene har gjennom gode diskusjoner drøftet satsene for 1. halvår 2024. Utenriksdepartementet (UD), som legger premissene for dette, var ikke klare før rett før sommerferien.

Årsaken som ble oppgitt til at satsene ble fastsatt så sent skyldes streiken i Staten våren 2024. Satsene kom derfor unormalt sent fra begge departementer. Vi håper at satsene for 2. halvår 2024 snart kommer på plass også.

Virkningstidspunktet settes til 1. januar 2024 iht. innretningen for avtalen.

Man er enige om et prinsipp der arbeidstaker ikke skal bli skadelidende for at satsene kommer for sent. Satser som har økt i denne perioden etterbetales derfor til den utsendte, og denne gangen blir det altså for hele det første halvåret.

– Gitt et økt kostnadsnivå, og i mange tilfeller kombinert med en svekket kronekurs ift. lokal valuta, så har de aller fleste satsene gått merkbart opp. Så nå har man nødvendige satser på plass slik at man kan utbetale sårt tiltrengte utestående penger, sier BFO HTV Utland, Tor Gunnar Framnes.

NATO-avtalen som helhet er også langt på overtid, men nå har man i alle fall satt datoer for disse forhandlingene. BFO tar derfor sikte på å sluttføre en ny avtale slik at den er på plass før årsskiftet.

Her kan du lese mer om avtalene: