Kompanisjef: – Gi egen helse høyere prioritet i livet

For et halvt år siden måtte jeg selv ta den vanskelige praten med min sjef, skriver Simen Størkersen.

Tekst: Simen Størkersen, kompanisjef i Hans Majestet Kongens Garde (Foto: Privat)

Førstkommende lørdag (10. september) markeres Verdensdagen for selvmordsforebygging. Og om en måneds tid, 10. oktober, markeres Verdensdagen for psykisk helse.

For veldig mange mennesker er dette symboltunge dager, som nok kan føles både fine, oppløftende, smertefulle og vanskelige - kanskje alt på en gang.

Personlig er disse dagene spesielle for meg fordi jeg har opplevd å være tett på andres selvmord, men også på grunn av den jeg er.

Lyn fra klar himmel

For et halvt år siden måtte jeg selv ta den vanskelige praten med min sjef for å fortelle om mørke skyer og hvite piller. Jeg var overbevist om at dette ville komme som lyn fra klar himmel for sjefen, som til daglig så meg som en ambisiøs arbeidstaker med gode resultater og uten sykefravær.

Jeg var således usikker på hvilken respons jeg kunne forvente, men jeg forventet hvert fall ikke dette:

«TUSEN HJERTELIG TAKK, SIMEN!»

Sjefen startet med å genuint takke meg for åpenheten, for så å understreke at jeg fremdeles nøt hans fulle tillit.

Til slutt spurte han hva jeg eventuelt måtte trenge av støtte i tiden fremover. Med andre ord: «Business as usual» - på mine premisser.

Vær rause

For en forbilledlig respons, hva? Etter denne rausheten har det vært enkelt for meg å fortsette å gi full gass på jobben, og samtidig gi egen helse høyere prioritet i livet.

Sjefens reaksjon den dagen lærte meg hvordan en ekte menneskeorientert leder møter sine kollegers problemer. Har du selv vært usikker på dette frem til nå, så har du fasiten her.

For er det én ting personer som sliter ikke trenger, så er det mistroiskhet og manglende forståelse fra dem man åpner seg for.

Vær rause.

Denne teksten var først publisert på Simen Størkersen LinkedIn-profil. Vi publiserer den med tillatelse fra Størkersen.

Trenger du noen å snakke med kan du ta kontakt med «Grønn linje» i Forsvaret

Du kan også ringe Mental Helse døgnet rundt på 116 123, eller Kirkens SOS på 22 40 00 40.