NH90-kanselleringen: – Alle har plutselig fått endret sin arbeidshverdag

Ansatte i Forsvaret er usikre på hva kanselleringen av NH90-helikoptrene betyr for deres arbeidssituasjon.

Tekst: Øyvind Førland Olsen, kommunikasjonsrådgiver i BFO (Foto: Forsvaret)

I juni ble det kjent at regjeringen valgte å kansellere anskaffelsen av NH90.

Ifølge en pressemelding fra regjeringen uttalte forsvarsminister Bjørn Arild Gram at «uansett hvor mange timer personellet jobber, og uansett hvor mange deler vi bestiller, så vil ikke NH90 kunne møte Forsvarets behov».

Beslutningen om å heve kjøpet og innfasingen av helikoptrene har ført til at flere ansatte i Forsvaret er usikre på hva det betyr for deres arbeidssituasjon. Overfor Forsvarets forum sier hovedtillitsvalgt for Luftforsvaret i BFO, Lars Anthonsen, at det nå er viktig å skape trygghet for de ansatte.

Anthonsen sier at han har forståelse for at arbeidsgiver har behov for å kartlegge situasjonen samt undersøke hvilke tiltak som er nødvendige på lengre sikt, for å ivareta ansatte.

Han understreker samtidig at personellet har gjort en solid innsats for å få flest mulig flytimer ut av de tilgjengelige NH90-helikoptrene.

— Det er ikke personellet sin skyld at NH90 har levert så lite operativ flytid som det systemet har gjort. Jeg vil påstå at den flytiden som er levert er maksimert på grunn av personell. Fordi de har faktisk gjort en kjempejobb, sier Anthonsen til Forsvarets forum.